Het debatt om Wessmans arvode

Hur mycket arvode ska Pontus Wessman (MP) ha? Det är en fråga som delar fullmäktige i två läger. I måndags kväll gick det ovanligt hett till i talarstolen när ärendet togs upp. Samtidigt visar nya uppgifter att alliansens förslag innebär en liten kostnadsökning - inte en besparing som det tidigare har sagts.

Pontus Wessman (MP).

Pontus Wessman (MP).

Foto:

Kinda2013-02-27 07:45

Alliansen vill genomföra en rad organisationsförändringar. Det har vår tidning rapporterat om vid ett flertal tillfällen.
En av förändringarna gäller arvoderingen för Pontus Wessman (MP), som är ordförande i både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

Rätt till ersättning
För tillfället har Wessman ett fast arvode på 21 220 kronor i månaden. 10 610 kronor för socialnämnden och 10 610 kronor för barn- och utbildningsnämnden. I både socialnämndens och BUN:s fall är arvodet baserat på 26 procent av kommunalrådsarvodet (beräknat på 100 procent).
Utöver Pontus Wessmans fasta arvode tillkommer ersättning för förlorad arbetsinkomst, mötesarvode, inläsningsarvode och förrättningsarvode.

Heltidspolitiker
Alliansens förslag är att höja ordförandearvoderingen till 50 procent för socialnämnden respektive BUN. I praktiken skulle det göra Pontus Wessman till heltidspolitiker med ett arvode på drygt 40 000 kronor i månaden. Då försvinner rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst och de övriga arvodena som gäller för en fritidspolitiker.

Rydström backade
Ärendet togs upp av kommunstyrelsen i början av februari. Då sa alla politiker utom Lars Karlsson (FP) ja till alliansens förslag om höjt arvode. Men i måndags kväll, när ärendet kom upp i kommunfullmäktige, blev det rejält stormigt. Roger Rydström (S), som var med och klubbade igenom förslaget i kommunstyrelsen, backade.
- Det här ärendet dök upp väldigt snabbt i kommunstyrelsen. Då pratades det om att totalkostnaden skulle minska med 57 000 kronor om året, vilket ju lät lockade... Sedan har vi funderat lite på det här i vår fullmäktigegrupp och kommit fram till att 50 procent i arvodering för en nämnd känns väldigt mycket. 30-40 procent i arvode känns mer rimligt. Vi kan inte ta hänsyn till att Pontus har hand om två nämnder. Med facit i hand vill jag se ett bättre underlag och yrkar därför på återremiss av ärendet, sa Rydström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om