Historien om rånet och polismorden

Det började med ett butiksrån i Trollhättan - och avslutades med två polismord i Malexander. I måndags kväll berättade den förre polisen Benniet Henricson historien om Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson.

1996-2010 var Benniet Henricson särskild utredningsledare vid grova våldsbrott. Bland annat jobbade han med polismorden.

1996-2010 var Benniet Henricson särskild utredningsledare vid grova våldsbrott. Bland annat jobbade han med polismorden.

Foto:

Kinda2012-03-28 06:46


28 maj, 1999.
Det är ett datum som har satt stora avtryck i svensk kriminalhistoria. Först bankrånet i Kisa. Sedan polismorden i Malexander.
Den tidigare polisen Benniet Henricson känner till historien bättre än någon annan. Som utredningsledare har han ägnat tusentals timmar åt just det här fallet.

Nybliven pensionär
Henricson, som bor i Vadstena, har numera lämnat polisyrket bakom sig. Förra året gick han nämligen i pension.
Istället åker han runt och föreläser med jämna mellanrum. I måndags kväll kom han till GårŽn i Horn där drygt 100 personer bjöds på en mycket intressant föreläsning.
Benniet Henricson berättade hur Andreas Axelsson, Jackie Arklöv och Tony Olsson genomförde sex "lyckade" rån innan den där ödesdigra dagen i maj, 1999.

Artig - men farlig
Men vi tar det från början. I mitten av 70-talet kom Jackie Arklöv till Sverige och norrländska Storuman. Han var bara två år gammal när han lämnade hemlandet Liberia.
Paradoxalt nog drömde Arklöv om att bli polis. Så småningom tog han värvning i ett jägarförband i Arvidsjaur. Men Jackie Arklöv tvingades lämna förbandet - på grund av hans överdrivna intresse för krig.
- Då kom han i kontakt med Främlingslegionen vilket ledde honom till inbördeskriget i Jugoslavien, säger Benniet Henricson som känner Arklöv väl efter alla förhör.
Hur är han som person?
- Han är artig och trevlig på alla sätt och vis. Men allt vänder när han får ett vapen i handen.
Inbördeskriget i Jugoslavien var hårt och smutsigt. Det var ett klimat som passade Jackie Arklöv. Han älskade krig.
- Jackie har inte berättat vad som egentligen hände i Jugoslavien, men han har en del människoliv på sitt samvete. Så mycket har jag förstått, säger Henricson.
Arklöv dömdes till 13 års fängelse för krigsförbrytelse. Så småningom skedde det en fångutväxling med Sverige, vilket var en överraskning för många. Inte minst för Jackie Arklöv själv.
- Han ansågs så farlig att han transporterades i ett Herculesplan instängd i en container. Men här i Sverige var han ju inte dömd för någonting. Jackie fick tillbringa en tid på Kronobergshäktet i Stockholm innan han släpptes fri.

Pengar och vapen
Det var under tiden på Kronobergshäktet som Jackie Arklöv och Tony Olsson byggde upp en relation. Olsson, som då satt på Tidaholmsanstalten, hade fått nys om Arklövs bakgrund. 1998 började de skicka brev till varandra.
- Egentligen var det ganska konstigt att Tony Olsson och Andreas Axelsson sökte sig till Jackie Arklöv. Båda hade ju nazistiska sympatier. Bland annat var Axelsson ansvarig utgivare för en nazistisk tidning, säger Benniet Henricson.
Olsson, Axelsson och ytterligare några personer ville bygga upp en stark organisation i likhet med irländska IRA. Då behövdes det pengar och vapen.
- Så man kan säga att Jackie Arklöv togs med för sitt militära kunnande. Och han tyckte att det lät intressant.

Ica-butik
Kontakterna mellan Olsson och Arklöv tätnade. I september, 1998, träffades de för första gången. I det läget var Arklöv en fri man, medan Olsson hade permission.
I den här vevan pågick det omtalade teaterprojektet "Sju tre" med Lars Norén. Ett gäng Tidaholmsfångar, där bland annat Tony Olsson ingick, framförde ett 30-tal föreställningar runt om i landet. Teaterprojektet gav möjlighet till fler permissioner.
Permissioner som spenderades tillsammans med Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Den 1 november, 1998, genomfördes det första rånet. Då var det Axelsson och Olsson som rånade en Ica-butik i Trollhättan. Duon fick med sig cirka 40 000 kronor. Och det var bara början...
Två veckor senare var det dags igen. Den här gången fick Konsumbutiken i Åtvidaberg besök av Jackie Arklöv och Andreas Axelsson. Den 18 december, 1998, slog de till mot Konsum i Kisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om