- Jag skulle tro att tavlan sattes upp i samband med förbudsomröstningen 1922, säger Stig Sandström. Troligen satt den kvar ett tiotal år.
Tavlan syntes bra ner mot Kisa samhälle. Den var över två meter hög med bilden överst och texten under. Allt under glas och med en jätteram runt om.
Bilden är egentligen en reproduktion av den franske bildhuggaren A. Jacopins skulptur "Avlöningsdagen". På 10-talet spreds bilden över hela Sverige genom Centralförbundet för nykterhetsundervisning.
Planschen kostade en krona och tillhandahölls framför allt nykterhetsföreningar och lärare. Så småningom sattes den upp i många offentliga lokaler, till exempel järnvägsstationernas väntsalar.
Historisk tavla om nykterhet
På 1910- och 20-talen spreds bilden "Avlöningsdagen" över hela Sverige som propaganda för ett nyktert leverne. I Kisa hängdes en stor bild på gaveln till sockenstugan kompletterad med en dikt om nykterhet.Den plockades troligen ner i början av 30-talet.
Drinkaren ligger i rännstenen medan hans lidande familj tittar på. Bilden "Avlöningen" hänger nu i församlingsgården i Kisa. Foto: Jan Björkegren
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!