Hjälparbetare bestulna i Polen

Irena och Jan Forslind hade lämnat över hela hjälpsändningen i Polen. Då, natten innan hemfärden, blev de rånade på både bil och packning.

Jan och Irene Forslind med barnbarnet Olivia hemma i Brokind. I påskas stals både deras bil och packning i Polen. Foto: Jan Björkegren

Jan och Irene Forslind med barnbarnet Olivia hemma i Brokind. I påskas stals både deras bil och packning i Polen. Foto: Jan Björkegren

Foto:

Kinda2007-04-14 04:21

Ett tungt slag för paret som arrangerat över 100 hjälpsändningar sen 1981.
Irena Forslind är en välkänd profil i Kinda. Under andra världskriget satt hon många år i koncentrationsläger, något som hon berättat om åtskilliga gånger inte minst i skolorna i Kinda.
Redan 1981 började hon och maken Jan sitt hjälparbete i Polen.
- Första gången var i samband med oroligheterna i Gdansk, berättar Jan. Lech Walesa vädjade till omvärlden om hjälp. Vi samlade in 70 000 kronor och fick låna Kinda-Gurkas skåpbil som vi fyllde med bara mat och åkte ner.
Jaruzelskis kupp
Just den resan blev väldigt dramatisk. Man hamnade mitt i general Jaruzelskis statskupp och hade tur som tog sig ur landet med den sista färjan.
Sen dess har det säkert blivit över 100 hjälpsändningar, berättar Irena och Jan. Sen en tid skickar man dock inga lastbilar eftersom det blivit så dyrt att färja över dem till Polen.
Den 1 april åkte Irena och Jan till Polen igen. Med bilen fullproppad med kläder, hygienartiklar, bullar (!) med mera. Gymnasieelever i Åtvidaberg hade speciellt skickat med pengar, kläder och mjukisdjur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om