Hjärtat klappar för Tidersrum

Uppdraget som kyrkvärd har omfattat cirka 2 000 gudstjänster. I söndags, efter nästan 44 års arbete, tackade eldsjälen Stig Svensson för sig.

Eldsjäl. Stig Svensson har varit kyrkvärd i 44 år. "På många sätt har det varit en rolig och intressant tid", säger han. Men nu är det slut. Stig avtackades i söndags. Fortsättningsvis blir det olika kyrklag som kommer hjälpa till vid gudstjänsterna i Tidersrum.

Eldsjäl. Stig Svensson har varit kyrkvärd i 44 år. "På många sätt har det varit en rolig och intressant tid", säger han. Men nu är det slut. Stig avtackades i söndags. Fortsättningsvis blir det olika kyrklag som kommer hjälpa till vid gudstjänsterna i Tidersrum.

Foto:

Kinda2015-03-07 05:05


I en tid där det blir allt svårare att hitta ideella krafter är det uppfriskande att prata med Stig Svensson. I 44 år har han åkt bort till träkyrkan i Tidersrum för att hjälpa till som kyrkvärd. Vecka efter vecka. År efter år. Någon ekonomisk ersättning har det inte varit tal om.

Lantbrukare
Vi träffas i fastigheten Stora Tidersrum som ligger härligt nära sjön. Här har Stig Svensson bott under i stort sett hela sitt liv.
- Liksom min far är jag född på gården. Under en period på 1940-talet bodde vi i ett annat hus lite längre bort. Vi flyttade tillbaka hit 1952, sedan har jag varit kvar. 1958 tog jag över lantbruket, berättar Stig Svensson och smakar lite lätt på det nybryggda kaffet.
Hans fru Asta flyttade till gården 1962.

Naturlig samlingspunkt
Stigs kyrkliga engagemang tog fart på 60-talet när han blev invald i kyrkorådet.
Hur kom det sig att du blev kyrkvärd?
- Jag fick en förfrågan från kyrkan, men då sa jag varken ja eller nej. Det var den gamle kyrkvärden Karl Samuelsson i Linneberg som övertalade mig att ta uppdraget. Jag valdes till kyrkvärd den 15 mars 1971.
Som nyvald kyrkvärd var Stig Svensson på plats varje söndag för att bland annat klä prästen och hälsa bygdens folk välkomna. Utöver gudstjänsterna tjänstgjorde han vid begravningar och andra förrättningar.
- Vi var tre kyrkvärdar som hjälptes åt. Och jag vill poängtera att det alltid har varit ett gott samarbete mellan kyrkvärdarna. Det kanske är det som gjort att man fortsatt.
Hur många personer gick på gudstjänsterna förr i tiden?
- I regel var det 30-40 besökare varje söndag. Det var ett helt annat intresse på den tiden. Kyrkan var en naturlig samlingspunkt.
- På julottan var det så mycket folk att vi fick bära fram bänkar från församlingshemmet och ställa vid koret, längst fram i kyrkan.
Genom åren är det mycket som har förändrats, på både gott och ont.
- Förr inledde prästen gudstjänsterna med följande ord: "Helig, helig är Gud allsmäktig. Hela jorden är full av hans härlighet". Det var fint. Då kändes det att man var i kyrkan.
När Stig Svensson började som kyrkvärd var Gustav Sköld kyrkoherde. Därefter kom Severin Blidö, Åke Löfgren, Ulf Söderberg, Erik Svae, Jenny Ahlén och den nuvarande kyrkoherden Magnus Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om