Höga böter för vårdslös körning: "Varken kunnat erkänna eller förneka"

En 44-årig Kisabo har i Linköpings tingsrätt dömts till dagsböter för vårdslöshet i trafik och obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Det var i juli förra året som mannen körde in i flera parkerade på Linnégatan i Kisa.

En 44-årig Kisabo har i Linköpings tingsrätt dömts till 36 400 kronor i böter.

En 44-årig Kisabo har i Linköpings tingsrätt dömts till 36 400 kronor i böter.

Foto:

Kinda2017-06-30 12:27

Vid 18.00-tiden den 8 juli förra året körde en 44-årig Kisabo i hög hastighet in i fyra parkerade på Linnégatan i Kisa. Därefter sprang mannen från platsen och till sin bostad, där han drack en hel del alkohol. Nu har 44-åringen i Linköpings tingsrätt dömts till dagsböter för vårdslöshet i trafik och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Linköpings tingsrätt skriver i domen att 44-åringen den aktuella kvällen kört sin personbil på Linnégatan i Kisa och efter en kurva fått möte med en personbil och då väjt åt sidan som fick till följd att 44-åringen körde in i en parkerad bil som i sin tur trycktes in i ytterligare tre bilar. Efter kollisionen bytte 44-åringens bil riktning och fortsatte över gatan in genom ett staket och blev stående i en trädgård. Därefter gick 44-åringen ur sin bil och uppträdde chockad och förvirrad. Föraren i den mötande bilen tog tag i 44-årinegns arm och fick honom att sätta sig ned. När polis och räddningstjänsten kom till platsen hade 44-åringen avviket.

44-åringen sa under rättegången att han av någon anledning, troligen på grund av slarv eller bristande uppmärksamhet, kommit över på andra sidan av den smala vägen och att han höll en hastighet på 30 kilometer i timmen.

Vidare minns han inte att han pratade med någon efter kollisionen men att han stod och tittade på bilen. När han blev fasthållen i armen kände han sig panikslagen och var tvungen att komma därifrån. Efter att han tagit sig till sitt hem drack han en hel del alkohol. Två dagar efter krocken tog han kontakt med några av de drabbade personerna.

Dem mötande bilisten sa under rättegången att bilen kom väldigt fort, uppskattningsvis mellan 70 och 100 kilometer i timmen.

Tre vittnen som hördes under rättegången sa under rättegången att bilen kom mot dem i mycket hög fart.

Tingsrätten skriver i domen att 44-åringen, med hänsyn till sviktande minnesbilder, varken kunnat erkänna eller förneka vårdslöshet i trafik men förnekat obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Tingsrätten menar dock i domen att åtalet för båda brotten är styrkt och att han döms till 36 400 kronor i böter. 44-åringen ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden och ett skadestånd på 1 000 kronor för fastighetsägarens staket samt advokatkostnaden på 9 780 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om