Höga halter dioxiner i Brosjön

Höga halter dioxin har hittats i bottensedimentet i Brosjön. Det rör sig dock om ett relativit litet område; ett 20-tal meter längs stranden vid gamla Ydrefors Träförädling.

Kinda2009-06-19 04:05

Jo, det finns höga halter dioxin i Brosjön i Ydrefors. Det står klart sen proverna från förra höstens provtagning analyserats. Då togs ett 60-tal prover, det vill säga "proppar" av bottensediment.
Nu visar analyserna att det finns mycket höga halter längs ett cirka 20 meter långt område vid stranden mot den gamla träförädlingen. Cirka 120 kvadratmeter. Längre bort klingar halterna snabbt av.

4 800 nanogram
Som mest har 4 800 nanogram TEQ per kilo torrsubstans uppmätts. TEQ är en omräkning av de olika former av dioxin som finns.
Det kan jämföras med de 610 000 nanogram som uppmättes i marken inne på det gamla industriområdet 2006. Det var då det högsta värde som någonsin uppmätts i Sverige.

Risk för hälsan
Men även värdet i sjön är högt. Det bekräftar länsstyrelsens projektledare Elisabeth Omsäter.
- Ja, det är högt. Man räknar med att det finns risk för människors hälsa.
I onsdags sattes skyltar upp med varningar på både engelska och svenska. Men hur farligt är det egentligen?
- Man ska definitivt inte fiska kräftor just där, säger Ydre kommuns miljöinspektör Göran Kugelberg. Och inte kasta ankar där.
- Det handlar nog mest om att inte komma i kontakt med själva sedimentet, säger Omsäter.

Fiska och bada
Fiska bör man alltså kunna fortsätta göra i Brosjön. Man har ju redan tidigare tagit prover på abborrar utan att hitta några farliga halter.
Man ska också kunna bada utan problem. Bara man inte gör det i närheten av varningsskyltarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om