Högre i tak i oppositionspartierna

Det är en allt vanligare syn ute i landets kommuner att man ser moderater och socialdemokrater kommer traskande hand i hand genom långa kommunhuskorridorer.
Förr i tiden var det ovanligt med samarbeten över blockgränserna. Idag är det snarare mer regel än undantag.

Kinda2016-11-10 15:00

I Kinda finns det även ett organiserat samarbete på oppositionssidan, med liberalen Lars Karlsson som oppositionsråd.

För att alla ska få chansen att redovisa sitt partis respektive inställning i olika kommunala spörsmål så kallas det av den anledningen inte till en presskonferens efter kommunstyrelsens sammanträden, utan två. Det är en ganska udda lösning, men ur en demokratisk synvinkel bra, eftersom även de mindre partierna får samma chans att uttrycka sina argument och ståndpunkter.

-Men det är klart att det är högre i tak i vår oppositionsgrupp. Det är ju i sakens natur att den styrande alliansen bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, måste komma till gemensamma ståndpunkter och föra fram dem som majoritetsförslag, säger Lars Karlsson (L).

Utan gemensamma förslag skulle det vara omöjligt att vinna omröstningar och voteringar. I den gruppen är det snarare diskussioner i ledet innan, vid partiernas gruppmöten och vid alliansens förberedande möten.

Den senaste frågan som behandlades av de båda konstellationerna var budgeten för Kinda kommun. Dels budget och investeringsplan för kommande verksamhetsår, dels en mer långsiktig planering med flera tunga investeringar på agendan.

-Jag kan omedelbart säga att vi har en bättre chans att ta bra beslut när vi äntligen fått gehör för vårt önskemål om att inte bara ta investeringskostnaderna i beräknande, utan även de driftskostnader som dessa respektive investeringar ger upphov till.

I oppositionsgruppen menar man att det även skapar mer transparens för invånarna. Det ger större möjligheter att förstå att vissa investeringar är dyra i ett initialt skede, men billiga efterhand i drift, medan andra är billiga att bygga eller starta, men riktiga dyra att driva vidare.

-Däremot gillar vi inte, fortsätter Lars Karlsson, att majoritetens budgetförslag inte är så utvecklingsinriktad. Det är tvärt emot en typiskt förvaltande budget. Det är en typisk "sossebudget".

På denna punkt får Lars Karlsson medhåll av centerpartisten Rickard Lindh.

-Det är samma sak som socialdemokraterna arbetar i riksdagen, de skjuter fram saker och ting lite väl mycket och lite väl länge.

Majoriteten i Kinda ser ändå framåt genom att beslut tagits om att under 2017 ägna stor kraft över att göra en mer övergripande planering om vilka behov som finns nu och i framtiden, samt ta fram bra faktaunderlag, det vill säga såväl investeringskostnader som driftkostnader för dessa.

-Ja, men det ser jag som en självklarhet, fyller Anders Lind (V) i. År 2019 handlar det om en två kronor stor skattehöjning om man går på det förslag som ekonomerna tagit fram. Och det är oerhört allvarligt.

-Att med ett sådant läge inte göra ett dyft åt detta år 2017, är anmärkningsvärt.

Det handlar på lång sikt om kostsamma investeringar som LSS-boende, ny räddningsstation, skolbyggnationer i Rimforsa och på Bäckskolan i Kisa, om Hackelhallen, samt investeringar som har mer karaktären av underhåll, som renoveringar av slöjdsal på Värgårdsskolan, översyn av VA-ledningar, ett stort eftersatt fastighetsunderhåll, vattenverk i Rimforsa och en ständigt pågående utbyggnad av fibernätet.

Allt som allt talar vi om hundratals miljoner kronor. Allt som allt talar vi om ett gigantiskt investeringsminus i Kisa. De fina siffror som redovisas i Kommuninvests analys av kommunens ekonomiska läge, ska med andra ord tas med en stor nypa salt.

Anders Lind, som är före detta kommunchef i kommunen, protesterar mot majoritetens metod att med hjälp av osthyveln skala 20 procent av nämndernas budgetäskanden. År 0217 får enligt majoritetens förslag nämnderna ungefär det de äskat, och 2018 samt 2019 ska de skiva bort 10 miljoner vardera året.

-Vad är det egentligen för signal man skickar med ett sådant beslut. Situationen är så alarmerande att vi måste ta tag i det här redan 2017.

Intressant är att genom att skrapa de riktigt stora och obehagliga investeringarna framför sig, som snön framför ett schaktblad, så blir det nya konstellationer, nya bästa vänner hand får ta hand det. Då hinner vi nämligen få ett val dess emellan.

Inom oppositionsgruppen skiljer det i prioriteringsordning. Vänstern säger nej till Hackelhallen och prioriterar istället brandstationen. Från centern sida menar man att det är viktigt att brandstationen, eller räddningsstationen, utformas på ett sätt så den kan serva hela kommunen i vissa räddningsavseenden, alltså även Horn men att det inte dras in någon brandstation i Rimforsa eller Horn.

-Från liberalernas sida vill vi inte ta ställning till Hackelhallens prioritering innan vi vet exakt var slutsumman kommer att hamna.

Från oppositionens sida framhålles även det felaktiga i att liknande stora investeringar har delegerats till kommunstyrelsen för beslut, utan att behöva passera kommunfullmäktige.

-Exempelvis kan en 30 miljoner, eller 40 miljoner för Hackelhallen försvaras om det samtidigt kombineras med satsningar på fler bostäder. Då flyttar folk in och sedan investerar man. Idag är det tvärtom, avslutar Anders Lind.

-Vi inom centern tycker dock att Hackelbyggnationen bör ligga kvar som högprioriterad. Det vore att skjuta sig själv i foten, att skjuta på den byggstarten, säger Rickard Lindh.

-Kravet på nya bostäder kommer ändå, säger Rickard Lindh (C). Det är över ett års väntelista på Kindahus i Rimforsa och vi måste ha fler bostäder i båda Kisa och Rimforsa. Vi måste även se över nya lämpliga markområden och väva in detta i investeringsplanerna.

Enligt prognoser ska Linköping öka till över 200 000 invånare inom några år och med bara någon procent av dessa, bostadspendlande till Rimforsa och Kisa istället, blir det bra resultat för Kinda kommun. En grundförutsättning är att det finns bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om