Högt förtroende för Sveriges allt färre bönder

Statistiken kring yrket som svensk bonde visar allt färre utövare både lokalt i Kinda, Ydre och Åtvidaberg samt över landet som stort. Fast en ny undersökning visar att Sveriges bönder har ett stort förtroende hos konsumenterna, visar de senaste uppgifterna hos LRF.

De naturbetande djuren är snart en allt ovanligare syn på vår landsbygd då antalet bönder sjunker i en rasande takt. En ny undersökning visar dock ett stort förtroende för de svenska bönderna. Foto: Morgan Karlsson

De naturbetande djuren är snart en allt ovanligare syn på vår landsbygd då antalet bönder sjunker i en rasande takt. En ny undersökning visar dock ett stort förtroende för de svenska bönderna. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-07-14 09:45

Statistiken kring svenska bönder, visar att var tionde år halveras antalet utövare. Däremot har mjölkproduktionen en stigande kurva per producerande gård. Trots detta så sjunker produktionen totalt sett i landet parallellt med att antalet bönder sjunker. Detta beror i stor del av den strukturrationalisering som finns idag.

Stort förtroende

– Både de stora och små bönderna behövs i det moderna svenska lantbruket. Fast man kan inte längre bortse från att det idag krävs en ganska stor grundplattform hos våra producenter för att mäkta med de allt tuffare ekonomiska spelreglerna, berättade Peter Borring LRF:s ordförande i Östergötland.

Sveriges bönder har ett stort förtroende hos konsumenterna. Nio av tio har mycket eller ganska stort förtroende för att jordbrukarna i Sverige producerar bra mat, visar en analys gjord av undersökningsföretaget Ipsos, på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

De 1000 tillfrågade konsumenterna som deltog i undersökningen fick ta ställning till påståenden i tre områden: förtroendet för bonden generellt, bondens roll ur miljö- och hållbarhetsperspektiv samt bonden som livsmedelsproducent.

Resultatet visade att konsumenterna hyser högt förtroende för landets jordbrukare inom alla tre områden.

  • 74 procent tycker att Sveriges bönder har mycket eller ganska stor betydelse för Sveriges ekonomi och välstånd.
  • 71 procent tycker att Sveriges bönder bidrar till ett mer hållbart samhälle och lägre klimatpåverkan.
  • 88 procent av de tillfrågade värderar råvaror och mat från Sveriges bönder mycket eller ganska högt.

– Det är otroligt glädjande att konsumenterna visar starkt stöd. Det är en bekräftelse på att de har ett stort engagemang för hur maten produceras och ett stort förtroende för det arbete bönderna lägger ner för att producera högkvalitativa produkter, informerade Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas riksförbund, LRF i en intervju tidigare i veckan.

Biologisk mångfald

– För varje generation så kommer fler och fler längre och längre ifrån lantbruket och hur produktionen av mat går till. Vi i LRF har ett jobb att göra, där vi måste informera om hur maten produceras och vilka mervärden det svenska jordbruket skapar genom låg användning av antibiotika och ingen användning av hormoner, god djuromsorg och effektiv produktion av växtodling med ny teknik.berättade Palle Borgström i intervjun och fortsatte.

– Det handlar också om att visa djurens betydelse för att hålla hagmarker öppna och upprätthålla en stor biologisk mångfald. Dessutom skapar det gröna näringslivet jobb och bidrar till självförsörjning av livsmedel och de varor som behövs för att producera mat, avslutade Borgström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om