Eklunden i Västra Eneby kan ses som en kultplats och har agerat samlingspunkt många midsommaraftnar och är hem för ett rikt djurliv. För tolv år sedan hotades dock lundens tillgänglighet och mångfald i växtlighet av att buskar och sly. Då gick kyrkans stift och länsstyrelsen samman för att styra upp och hägna in området. På så sätt blev Erik Björklund inblandad i Eklundens framtid då han blev tillfrågad att ha sina betesdjur gående där.
Erik Björklund är idag en del av Eklundens vänner som tillsammans med föreningen Klockaregården och Kisa Fotoklubb bjöd in till holkuppsättning i lördags.
– Vi har alltid satt upp holkar här men det kom på tal förra sommaren att anordna något sånt här, berättar Erik Björklund. Han fortsätter:
– Det är för att se till så att fler fåglar sjunger i Eklunden, men det är också ett tillfälle att vara med och möta naturen och förstå mer hur den fungerar.
Det gick inför dagen att beställa en holk med sitt namn ingraverat på.
– Jag fick en fråga om jag skulle kunna göra några fågelholkar, och jag tackade ja, berättar Axel Karlsson, fågelholkssnickare. Han fortsätter:
– Det har varit lite mer att göra än vad vi trodde från början, det blev nog till slut ett trettiotal.
Med under dagen var också naturguiden Lars Frölich som bland annat berättade om ekens betydelse genom historien. Frölich blev tackad efter guideturen med en alldeles egen holk och äran att vara först ut med att spika upp sin holk.
De intäkter som kom utav dagen gick till Läkare utan gränser samt Svenska Mount Elgonföreningens Kimililiprojekt.
– Jag har fått möjlighet att vara med och hjälpa till, och jag tycker att vi borde kunna vara många fler som gör insatser, säger Björklund. Han avslutar:
– Därför var det fantastiskt att läsa igår om alla som gick samman och tog hand om varandra och hjälpte till efter det hemska som hände i Stockholm, det ger hopp.