Hon fick hembygdspris för outtröttliga insatser: ”Jag hade inte en aning”

Tjärstad Hembygdsförening delar sedan många år tillbaka ut ett hembygdspris till någon eldsjäl i bygden och hembygdsföreningen styrelse håller namnet på pristagaren hemligt ända fram till sitt årsmöte som avhandlades i torsdags kväll med ett 40-tal personer på plats i Rimforsa församlingsgård. I år gick priset till Inger Falk.

Alve Gustafsson bjöd på sång och dragspelsmusik.

Alve Gustafsson bjöd på sång och dragspelsmusik.

Foto:

Kinda2017-03-04 08:00

– Det är helt otroligt, jag hade inte en aning om det här, sa en glad Inger Falk när hon fick ta emot den klassiska bjällerklockan av hembygdsföreningens ordförande Nils-Gunnar Wenov.

Ett 40-tal personer hade samlats i Rimforsa församlingsgård i torsdags kväll när Tjärstad Hembygdsförening hade årsmöte.

Till årsmötesordförande valdes Per Järnland.

Hembygdsföreningen kan se tillbaka på ett år med en mängd aktiviteter. I april var man i Hallstad ängar för vårstädningen av föreningens slåtteräng och traditionsenligt höll man i valborgsmässofirandet vid Åsundabadet. Den 5 maj var ett 25-tal personer på gökotta i Hallstad ängar och sommarens första aktivitet var den 21 juni när Karin Wassbeger berättade om byn Hackels historia. Den 28 juni var det berättarkväll i Tignemåla skola och en vecka senare pratade Carl-Jan Kälevall om när järnvägen kom till byn. Arrangemangen rullade sedan vidare under juli med bland annat, ängsslåtter i Hallstad ängar, en vandring på gamla Ulrikavägen och historien kring Krågedal. I augusti besöktes Kalvudden och i september berättade Karin Wassberger om fattigvården i Sverige och i början av september berättade Marianne Wik om greven på Herrborum.

Föreningen hade vid årsskiftet 212 medlemmar.

Trots ett minusresultat på några hundralappar är ekonomi bra i föreningen. Efter att revisor Carl-Jan Kälevall föredragit revisionsberättelsen gav årsmötet ansvarsfrihet för förra årets styrelse.

Budgeten klubbades och även att det ska vara oförändrad medlemsavgift för år 2018.

Nils-Gunnar Wenhov omvaldes som ordförande. Omval blev det även på ledamöterna Ulrika Larsson och Agneta Adolfsson och nyval på ledamoten Karl Rothén.

Gunnar Ölfvingsson, Marianne Kalén och Marko Maripuu lämnade styrelsen som med det kommer att ha några tomma stolar.

– Nu får styrelsen rekrytera ett par personer, sa Per Järnland.

Revisorerna Carl-Jan Kälevall och Åke Arnshav omvaldes. Valberedning med Kjell Ighiemer, Tomas Kalén och Claes-Göran Nilsson tackade för sig. Marko Maripuu och Gunnar Ölfvingsson bildar ny valberedning.

Efter valen informerade Nils-Gunnar Wenov om kommande program, som styrelsen fastställer nästa vecka:

– I år är det 175 år sedan som folkskolorna inrättades och det här kommer vi att uppmärksamma och min förhoppning är att det sker i samarbete med kommunen. Vi kommer även att ha berättarkvällar och vandringar om när elen kom till byn och om soldattorpen i bygden.

Vidare är två dagar i vår inplanerade för släktforskning.

– Och nu är det dags att avslöja vem som får vårt hembygdspris men först ska Inger Falk läsa dikten ”Klockan”, sa Nils-Gunnar Wenov.

Dikten ”Klockan” skrev Anders Bönner till föreningens årsmöte i mars 1989.

– Och hembygdspriset får Inger Falk, sa Nils-Gunnar Wenov.

– Det är helt otroligt. Tjärstad hembygdsförening ligger mig varmt om hjärtat och så gör även Kindabygden, här har jag mina vänner, sa en överraskad Inger Falk.

Inger får hembygdspriset ”för sitt mångåriga, engagerade och nästintill outtröttliga hembygdsinsatser med hjälp av sitt stora kontaktnät i bygden och genom skolmuseet och alla berättarkvällar i Tignemåla skola samt entusiasmerande ordförandeskap i föreningen”.

– Jag och min framlidne man Börje, som var son till Emil Falk som var siste skolläraren i Tignemåla köpte 1977 skolhuset som fritidshus och bosatte oss här permanent 1988. Jag har genom åren haft många berättarkvällar och visningar av skolan och flera är redan inbokade för kommande år, säger Inger Falk.

Årsmötet avslutades med sång och dragspelsmusik med Alve Gustafsson som kvällen till ära hade temat ”hembygd” på repertoaren och låtarna var bland annat ”Den gamla dansbanan”, ”Strövtåg i hembygden” och ”Det här är ditt land”.

Ordförande Nils-Gunnar Wenov med pristagaren Inger Falk. Foto: Lars-Göran Bexell
Ordförande Nils-Gunnar Wenov med pristagaren Inger Falk. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!