Hon fick idén – när hon bar på Harry

Nyligen öppnade Erica Sundeborn, som bor utanför Rimforsa, en egen webshop. En lite annorlunda butik med inriktning på bärdon för barn och föräldrar.

– Kroppskontakten är det viktigaste man kan ge sitt barn, säger Erica Sundeborn

– Kroppskontakten är det viktigaste man kan ge sitt barn, säger Erica Sundeborn

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA2018-10-28 07:00

– Anledningen till mitt intresse för bärsjalar och bärselar började för drygt fyra år sedan när jag hade fött min son Harry. Han hade ett stort närhetsbehov och en hel del magont. Det enda sättet att trösta var att bära honom. Jag använde olika bärselar och bärsjalar men fick inte riktigt till det, jag gav upp helt enkelt, säger Erica Sundeborn.

– Jag bar Harry i famnen och drog honom i barnvagnen, han var mellan sex månader och ett år då.

Erica letade runt på internet och upptäckte att det fanns ergonomiska bärselar för lite äldre och längre barn.

– Jag köpte min första ergonomiska bärsele när Harry var 1,5 år. Både vi som föräldrar och Harry trivdes jättebra med bärselen och då tänkte jag att nästa barn ska bli ett sjalbarn, säger Erica Sundeborn.

För två år sedan föddes paret Sundeborns andra barn, Idun.

Innan dess hade Erica Sundeborn gått med i olika grupper på sociala medier för att lära sig mer om olika sjalar och hur man gör dem.

– Det slutade med att det utvecklades till ett intresse och jag förberedde mig mycket, bland annat tittade jag på videos om hur man knyter sjalar och hur man sätter i och tar ur barnet ur sjalen, säger Erica och fortsätter:

– Det här mynnade ut i att jag utbildade mig till en bära–barn–konsult. Det finns ingen utbildning i Sverige. Utbildningen finns i England och en tjej därifrån kom till oss i stället och vi var tio som utbildade oss. Totalt i Sverige idag finns det ett 40-tal som är barnbärande konsulter.

Varför detta intresse?

– Jag vill hjälpa blivande föräldrar om fördelarna med bärsjal. Det främjar både barn och föräldrar, menar Erica Sundeborn.

I dagarna var det premiär för både Ericas webbutik Nordic Babywearing och hennes hemsida Ericas Sjalar & Bärotek.

– Jag hyr ut sjalar och bärselar. Jag åker hem till föräldrar och hjälper dem och ger personlig konsultation och visar hur det fungerar på viktade dockor. Vidare besöker jag förskolor och visar personalen. Jag köper in sjalar och selar från flera olika leverantörer, säger Erica Sundeborn.

Erica menar att ha sitt barn nära kroppen är den bästa trösten.

– Ja, kroppskontakten är det viktigaste man kan ge sitt barn och då är en bärsjal eller en bärsele som är anpassad efter både förälder och barn det bästa man kan tänka sig.

Erica Sundeborn är utbildad bärabarnkonsult
Erica Sundeborn är utbildad bärabarnkonsult
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!