Horn och Kisa blir ett pastorat

Den 1 januari 2009 slås Horn och Kisa pastorat samman. I Tjärstad pastorat är däremot motståndet mot en sammanslagning kompakt. Där diskuterar man i stället en sammanslagning av församlingarna inom pastoratet.

Kinda2007-04-19 07:03

En sammanslagning av de tre pastoraten i Kinda har diskuterats länge. I mars 2006 vände sig kyrkonämnden i Horn till stiftsstyrelsen med en begäran om sammanslagning. Bakgrunden var att man av ekonomiska skäl inte ansåg sig kunna fortsätta som eget pastorat.
Sen dess har ett praktiskt samarbete inletts med Kisa pastorat. Tanken är att de tre prästerna i Kisa ska "räcka" även till Horn. Det vill säga just nu kyrkoherde Magnus Svensson och komministrarna Erik Svae och Marianne Syllner Gustafsson.
Stiftsstyrelsen gjorde en utredning enligt vilken man föreslog att Horn och Kisa skulle slås ihop till nyår 2008. Sen skulle även Tjärstad pastorat anslutas till nyår 2010. Tillsammans skulle de tre pastoraten bilda ett stort Kinda pastorat.
Men när förslaget gick ut på remiss visade sig åsikterna vara minst sagt delade. I Horn var man odelat för en sammanslagning, så snart som möjligt.
I Kisa pastorat var man också positiv. Möjligen med undantag av kyrkorådet i Västra Eneby som egentligen varken sa ja eller nej.
Däremot framförde flera instanser i Kisa åsikten att sammanslagningen skulle ske vid ett tillfälle, inte vid två.
Man påpekade också att man såg det som självklart att kyrkoherden i Kisa skulle bli kyrkoherde även i ett Kinda pastorat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om