Horn och Målilla bland de hetaste orterna i landet: "Ligger på läsidan av höglandet"

Det är många som i dessa dagar vid lunchtid passar på att vända näsan mot väster, för att få lite värme på vinterkylda kinder. SMHI har just levererat en fullpackad binge med statistiska uppgifter och i den kan vi konstatera att regionens egna extremväderhål, nämligen Horn, inte ens finns med i listan.
- Det beror dels på att vi valt ut ett antal väderstationer i landet, dels på att Horn bara funnits om automatisk väderstation sedan 1996.

En bild från elljusspåret i Horn, även om vädret är kallt, så har det varit lite si och så med snötillgången under de senare åren.

En bild från elljusspåret i Horn, även om vädret är kallt, så har det varit lite si och så med snötillgången under de senare åren.

Foto:

Kinda2017-02-17 10:20

Det är Hans Bengtsson på SMHI som förklarar misstaget. Men han medger omedelbart, utan omsvep, att Horn borde vara med i statistiken, eftersom orten allt som ofta utmärker sig, vare sig det är på plussidan, eller minussidan.

- Absolut och en snabb titt på deras siffror verifierar detta, fortsätter han. Sedan automatstationen kom på plats den 1 februari 1996 uppmättes den kyligaste temperaturen på morgonen den 18 februari 1996. Då var det minus 34,2 grader som lägst.

På läsidan

Det motsatta uppmättes i Horn en strålande sommardag 2010. Den 11 juli uppmättes 33,8 plusgrader. Differensen mellan de två dagarna år således 68 grader.

Alla som bor i Horn med omnejd, eller överhuvudtaget varit på plats, vet att orten är extrem när det gäller väder. Utan att vara allt för lokalpatriotisk, kan vi konstatera att ortsnamnet ofta förekommer på vädersändningar när varmast, respektive kallast temperatur, ska meddelas.

Liksom Målilla i Hultsfreds kommun, ska tilläggas.

-Och detta är intressant, fortsätter Hans Bengtsson. Det är nämligen så att båda dessa orter får sina stora vädervariationer som en effekt av samma förutsättningar.

Han förklarar att det beror på att båda orterna ligger öster om Sydsvenska Höglandet, på läsidan, vilket innebär att det ofta blir torr luft, som ett resultat av så kallade fönande vindar.

-Detta i kombination med att både orterna ligger lagom långt in från kusten, så att havsvatten inte påverkar trögheten i temperaturskiftningarna, eller får någon avgörande avkylande effekt. Sedan skiljer det givetvis lite från ort till ort, med vindar och liknande, men i stora drag beror det på dessa faktorer.

Min och max

Som en jämförelse kan vi se att Målilla är än värre än Horn, med den varmaste officiella temperaturen uppmätt den 25 juni 1947, då det var plus 38 grader i samhället. Som kallast var det den 15 januari 1966 med minus 33,8. Differensen är därmed hisnande 71,8 grader.

Noterbart är att 38 plusgrader är varmast officiellt uppmätta temperaturen i landet. Rekordet delas med Ultuna, som uppmätte 38 plusgrader den 9 juli 1933.

Om vi ser bara på 2016 så var det som varmast i Horn den 26 augusti med plus 30,5 grader. Som kallast var det på morgonen den 15 januari med minus 23,5 grader.

I Målilla var motsvarande maxtemperaturer uppåt och neråt den 25 juni med plus 31,8 grader, respektive den 15 januari med minus 20,3 grader.

I Sverige är den högsta uppmätta temperatur således Målilla och Ultuna. Som kallast var det i Vuoggatjålme den 2 februari 1966, med minus 52,6 grader.

-Gamla data är inte till fullo digitaliserade, det riktigt gamla materialet är inte riktigt komplett, det skulle ta cirka 100 helårsjobb för att få allt digitaliserat, och vi har tre som gör det på halvtid. Men rekorden tror jag vi har bra koll på ändå, avslutar Hans Bengtsson.

Fakta

Vädret 2016 (bland SMHI:s stationer med långa mätserier)

Högsta temperatur: 32.7 grader i Norrköping den 26 augusti.

Lägsta temperatur: - 42.9 grader i Naimakka den 7 januari.

Mest årsnederbörd: 961 mm i Borås.

Minst årsnederbörd: 344 mm på Svenska Högarna

Flest soltimmar under året: Hoburg, 2342 timmar

Minst soltimmar under året: Katterjåkk, 1095 timmar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om