Horn växte in i huvudet på oxe

Den djurägare i Kinda som tidigare fått flera vitesföreläggande av kommunen, och dessutom är misstänkt för djurplågeri, skickade nyligen en stut till slakt i Linköping. Enligt Livsmedelsverkets besiktningsveterinär har stutens ena horn vuxit snett och trängt in i djurets huvud.

Kinda2007-02-20 08:14

"Det är givetvis ett lidande för djuret när hornet trycker mot huden och orsakar ett sår. Trycket från hornet ökar gradvis hela tiden i takt med att hornet växer. Det är ett lidande som har varat i veckor, beroende på hur fort hornet har vuxit. Framför allt är det ett onödigt lidande, eftersom det är möjligt att se och åtgärda detta problem långt innan hornet orsakar någon skada".
Det skriver besiktningsveterinären till Kindas djurskyddsinspektör i ett yttrande med anledning av att den senare önskade närmare upplysningar om den skada som orsakats av det invuxna hornet och i vilken grad stuten kan ha utsatts för lidande.
I besiktningsrapporten står att hornet orsakat ett sår på cirka 1,5 gånger 2 centimeter bakom höger öga. Enligt veterinären sågs flytningar från såret, samt ansamling av intorkat sårsekret kring sårkanten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om