Hornpojke kan vara "okända barnet" från Titanic

I 90 år har "det okända barnet" (Body No. 4) legat i sin grav i Halifax, Kanada. Ett av offren för Titanic-katastrofen. Först trodde man att det var en pojke från Skåne. Nu vet man bättre. Det kan röra sig om lille Gilbert Danbom från Horn. DNA-analys ska ge svaret på gåtan.

Ernest Danbom med hustrun Sigrid (född Brogren) och deras lille son Gilbert. Alla omkom vid Titanic-katastrofen. Är det Gilbert som ligger begraven i Halifax?

Ernest Danbom med hustrun Sigrid (född Brogren) och deras lille son Gilbert. Alla omkom vid Titanic-katastrofen. Är det Gilbert som ligger begraven i Halifax?

Foto:

Kinda2002-05-30 07:38

Sent på natten den 14 april 1912 kör passagerarfartyget Titanic rakt in i ett isberg på sin jungfrutur över Atlanten. Båten börja sjunka och panik utbryter ombord. Nästan 1 500 människor mister livet och bara 712 överlever.
Efter katastrofen engagerade White Star Line, rederiet som ägde Titanic, fyra kanadensiska fartyg för att söka efter döda. Sökande höll på från den 17 april till den 6 juni.

"An Unknown Child"
Resultatet var 328 döda kroppar. Av dessa begravdes 119 till havs, 59 sändes till sina familjer och 150 begravdes på tre olika kyrkogårdar i Halifax. Av de begravda i Halifax är fortfarande 43 stycken inte identifierade.
Den 21 april påträffade manskapet på kabelskeppet Mackay-Bennett liket av en liten pojke i vattnet. Besättningen blev mycket tagen av barnets öde och bestämde sig för att bekosta hans begravning vilken ägde rum den 4 maj.
Kroppen begravdes i Halifax och fick beteckningen Body No. 4/ "An Unknown (male) Child", det vill säga Kropp nummer fyra, ett okänt gossebarn. Men man gissade att det kunde röra sig om tvåårige Gösta Leonard Pålsson från Bjuv i Skåne. Hans mor och tre syskon omkom också vid katastrofen och när man hittade modern, Alma Cornelia Pålsson, så begravdes hon i en grav intill.

Undersöka gravar
Där kunde historien ha slutat. Men på 1990-talet begärde några familjer i Kanada att ett antal gravar skulle undersökas för att med moderna metoder slå fast vilka som vilade där. Familjen Pålsson i Sverige lämnade in en likadan begäran.
Snart hade flera personer dragits in i projektet, bland annat marinbiologen Alan Ruffman i Halifax som skrivit en bok om sökandet efter de döda från Titanic, samt doktor Ryan Parr på Lakehead University i Thunder Bay. Parr är chef för Paleo-DNA-laboratoriet vid universitetet, som är ett av världens ledande för att utföra DNA-analyser.

Gravarna grävs uppDen 17 maj 2001 var det dags att gräva upp gravarna. Området hade spärrats av och tälts satts upp att arbeta under. Pressen fick hålla sig på behörigt avstånd. Vid sex-tiden dagen därpå var undersökningarna klara och gravarna skottades igen.
Det visade sig att kropparna i två av gravarna hade upplösts fullständigt, inklusive ben och tänder. Men i den tredje graven, "det okända barnets", hittades en sex centimeter lång benbit och tre tänder.
Med hjälp av tänderna kunde en expert snart konstatera att "det okända barnet" inte kunde vara Gösta Pålsson. Gösta var över två år gammal och tänderna härrörde från ett barn som var under ett år gammalt, troligen ett halvår.
Dessutom lyckades man göra en DNA-analys på den lilla benbit man funnit. DNA-profilen jämfördes med en kusin på mödernet och underströk ytterligare att det inte var lille Gösta som låg i graven.

Är det Gilbert?
Frågan var: Vem är det då? Nu riktades blickarna i stället mot en brittisk pojke som var sju månader gammal när han omkom och mot en svensk pojke som var fem månader. Den svenske pojken var Gilberg Danbom från Horn.
Gilbert var en av tio personer från Horn som omkom vid Titanic-katastrofen. Den enda som hittats och identifierats är hans far, Ernest Danbom. Ernest var egentligen amerikansk medborgare men av svenskt ursprung. Han gifte sig i USA med Sigrid Brogren från Horn. Men de bestämde sig för att tillbringa ett år i Sverige och deras son Gilbert föddes i Horn. När de skulle resa tillbaka till Amerika fick de sällskap med Sigrids syster Alfrida Andersson och hennes familj på sju personer.Det måste ha varit ett hårt slag för änkan Anna Lovisa Brogren i Horn när hon fick beskedet att två av hennes döttrar och deras familjer, sammanlagt tio personer, omkommit på resan till Amerika.
Men hur ska man nu få reda på om det är lille Gilbert som ligger i graven eller inte? Svaret är förstås: genom DNA-analys. Det gäller att hitta en släkting till Gilbert längs släktlinjerna på mödernet.
I Kanada söker den outtröttlige Alan Ruffman efter släktingar. Han har spårat Sigrid och Alfridas syster Susanna Zakrisson (gift med en Anders Zakrisson från Kisa) till Winnipeg. Men spåren tar slut 1933. Susanna hade en dotter Alice men hon ska inte ha haft några barn.
Men kanske finns det släktingar i Sverige. Alan Ruffman har kontaktat pastorsexpeditionen i Horn och kanske, kanske finns den där släktingen på mödernet någonstans i Kinda.
Gåtan med "det okända barnet" är inte löst. Men kanske har den kommit en liten bit närmare sin lösning.

I Horns kyrka hänger en minnestavla över de omkomna vid Titanic-katastrofen.
I Horns kyrka hänger en minnestavla över de omkomna vid Titanic-katastrofen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om