Horns Musikkår har blåst i 75 år

Tre grabbar tog en fika på Asklöfs café 1934. Det blev upptakten till Horns Musikkår som lever än, trots att det flera gånger hängt på en skör tråd. Nu fyller musikkåren 75 år.

Musikkåren den 4 juli 1937. Fr v Yngve Fäldt, Allan Svensson, Nisse Fäldt, Göte "Gasse" Gustafsson, Gösta Fäldt, Harry Pettersson, Stig Pettersson, Birger Jonsson och Bertil Fäldt. Fotot hänger numera på Godtemplargården i Horn.

Musikkåren den 4 juli 1937. Fr v Yngve Fäldt, Allan Svensson, Nisse Fäldt, Göte "Gasse" Gustafsson, Gösta Fäldt, Harry Pettersson, Stig Pettersson, Birger Jonsson och Bertil Fäldt. Fotot hänger numera på Godtemplargården i Horn.

Foto:

Kinda2009-05-13 06:31


Yngve Fäldt bor i Linköping och har hunnit bli 95 år. Men han glömmer aldrig den där höstkvällen i Horn 1934.
- Ja, det är konstigt. Jag tror inte att någon orkester startats på det viset. Vi var tre grabbar som hade varit på Ordenshuset och spelat bordtennis. Efteråt satt vi och drack kaffe på Asklöfs café.

Spela med Frälsis
Det var Göte "Gasse" Gustafsson som flyttat från Kisa och blivit Konsumföreståndare, det var Harry Pettersson som nyligen öppnat skrädderi i Horn och det var Yngve Fäldt.
- Då sa Gasse: "Tänk jag drömde i natt att jag var med och spelade i Frälsningsarmén och det var så härligt." Då sa Harry: "Jag har faktiskt spelat i Frälsis i Linköping", berättar Yngve. Sen sa jag: "Vi kan väl bilda en orkester!"

Begagnade instrument
Eftersom alla tre var medlemmar i IOGT tog Yngve upp frågan på nästa möte i logen. Det blev en väldig diskussion och någon tyckte man i stället borde köpa ett piano.
Så blev det också men så småningom fick grabbarna stöd från logen. De köpte sju begagnade instrument för 375 kronor från en musikaffär i Nässjö. Logen lånade ut 250 kronor och resten fick de skramla ihop själva.

Harry ledde
Strax före jul 1934 fick de sina instrument.
- Sen kom vi igång. Harry Pettersson var ledare och spelade ess-kornett, Gasse spelade bas och jag tenor-basun. Jag vart ordförande och Gasse kassör.
Orkestern fick namnet IOGT:s Musikkår. Våren 1935 spelade man på valborg och första maj. Och man tog upp traditionen med att spela från kyrktornet på Kristi himmelfärds dag.
- Skyttegillet hade en sextett, berättar Yngve. Jag tror de spelade i kyrktornet sista gången 1920 eller 1921. Sen började vi 1935. Jag var själv med och spelade 60 år i följd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om