Horns räddningstjänst hyllas

När Åsundens vatten hotade deras hus i Horn grep räddningstjänsten in direkt. Ett skolexempel på hur det ska gå till, tycker Ola Dahlman. Och han borde veta; han är expert på internationell säkerhet.

Kinda2007-07-17 06:51

Ethel och Ola Dahlman köpte sitt hus, på Strömvägen i Horn, 1987. Då hade Ola fått jobb på FOA i Linköping och familjen ville ha ett hus lite närmare än bostaden i Stockholm. De har de aldrig ångrat.
- Vi tillbringar mycket tid här och även omgivningarna är ju fantastiska, säger Ola.
Trots att huset ligger nära Åsunden har de aldrig haft problem med översvämningar. Enligt uppgift ska sjön ha svämmat över omkring 65 och 85 men inte så länge Dahlmans bott där.
Men i slutet av förra veckan började vattnet stiga rejält trots att alla luckor stod öppna längs Stångån mot Linköping. Å andra sidan stod också luckorna öppna vid kraftstationen i Horn så vattnet fylldes hela tiden på.
När Conny Rödin, på räddningstjänsten i Horn, fick klart för sig att det fanns risk att vattnet skulle stiga upp i huset tog han efter en stunds betänketid beslut om invallning.
På några timmar på fredagseftermiddagen byggde fyra brandmän en vall av pallar, plast och grus, 25-30 meter runt huset.
Ola Dahlman befann sig utomlands men ringde hem till Conny Rödin.
- Han ringde på fredagskvällen och undrade om vi tänkte göra något, berättar Conny. Det är redan färdigt sa jag.
Ola Dahlman är pensionerad överdirektör för FOA men jobbar fortfarande med internationell säkerhet, inte minst med frågor om kärnvapenhot, terrorhot och behovet av nedrustning. Och han är imponerad av räddningstjänsten.
- När jag jobbar med internationell säkerhet så ser jag hur viktigt det är att vara tidigt ute. Här såg Conny att vattnet steg och sa: det är bättre vi bygger innan vattnet stiger mer; annars går vi där och klafsar med stövlarna. Och det är egentligen så vi måste jobba med miljöproblem eller säkerhetsproblem i Darfur eller vad det nu är.
Så det här kanske dyker upp i något föredrag du håller?
- Ja, jag kommer att använda det här som exempel. Dels att man orkar se problemet innan det finns där. Dels att man är beslutsfähig och inte behöver vänta. Som ett exempel är det förbaskat bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om