Hovrätten: "Det föreligger risk för återfall"

Det blir ingen omvandling av Tony Byströms utdömda livstidsstraff. Det slog Göta Hovrätt i Jönköping fast helt nyligen, sedan rätten tagit upp Byströms överklagan från Örebro tingsrätt i våras. Tony Byström, tidigare Olsson, dömdes ursprungligen i juni år 2000 till livstid för mord på två polismän, försök till mord på en tredje polis, samt grovt rån. Morden skedde i samband med ett rån mot Östgöta Enskilda bankens kontor i Kisa den 28 maj 1999. Bytet blev 2,6 miljoner kronor.

Tony Byström, tidigare Olsson, fotograferad i samband med en förhandling vid Örebro Tingsrätt. Närvarande var advokat Björn Hurtig, som företrädde även vid de nya förhandlingarna samt överklagandet. Foto: Conny Sillén/TT

Tony Byström, tidigare Olsson, fotograferad i samband med en förhandling vid Örebro Tingsrätt. Närvarande var advokat Björn Hurtig, som företrädde även vid de nya förhandlingarna samt överklagandet. Foto: Conny Sillén/TT

Foto:

Kinda2017-12-08 06:09

Polismännen Olle Borén, 42, och Robert Karlström, 30, sköts ihjäl med sina egna tjänstevapen när de på en landsväg utanför Malexander försökte stoppa rånarnas flykt. Tony Byström lyckades fly och även ta sig ut ur landet.

Han greps efter bara en vecka i Costa Rica, där en miljon kronor från rånet återfanns. I tingsrätten erkände Tony Byström rånet i Kisa, men hävdade att han aldrig avfyrat något skott i Malexander.

Skottlossning

Vid tillfället för skottlossningen deltog även rånarna Jackie Arklöv och Andreas Axelsson. Tingsrätten beslutade att döma alla tre gärningsmännen som skyldiga till mord eftersom de agerat tillsammans och i samförstånd.

Men tingsrätten lyckades aldrig utreda vem, eller vilka av rånarna som egentligen höll i det dödande vapnet. Samtliga dömdes till livstids fängelse.

Tony Byström avtjänade från början sitt straff på Hallanstalten och lyckades fly därifrån år 2004. Han har även suttit på Kumlaanstalten, men avtjänar för närvarande sitt straff på Västerviksanstalten.

Han har även tidigare ansökt om att få sitt livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt straff. Det var i våras, den 10 maj, som Örebro tingsrätt behandlade den senaste ansökan. Och det blev därmed den fjärde ansökan.

Stöd för talan

Byström har genom åren inte beviljats några permissioner på egen hand, eftersom det bedöms finnas en risk för återfall i brottslig verksamhet.

Även Jackie Arklöv har begärt omvandling till tidsbestämt straff, men fått sina ansökningar avslagna.

Det var således tingsrätten beslut från i våras som Tony Byström nu överklagat till Göta Hovrätt i Jönköping. Som stöd för sin talan anför Tony Byström att det vid en jämförelse med andra domar, inte bör vara ett straffvärde överstigande 30 år.

"Dessutom ska vid bedömningen beaktas att en av de två andra rånarna erkänt att det var han som dödade de båda polismännen."

Stökigare i Västervik

Tony Byström avtjänar sedan den 13 september i år sitt straff på Kriminalvårdsanstalten Västervik Norra. Han uppger att det varit jobbigare för honom i Västervik, än på Kumla eftersom: "det finns unga killar i karriären på KVA Västervik, vilket bidrar till en stökigare stämning".

Han menar vidare att Västervik är svårare att besöka för hans anhöriga på grund av dels långa resor, dels "på grund av möjligheterna till övernattning är sämre".

Tony Byström företräds av advokat Björn Hurtig.

På Västerviksanstalten diskuteras möjlighet till en CNC-utbildning för datoriserat svarv- och fräsarbete. Han vill själv arbeta i den branschen i framtiden, alternativt med svetsning.

De permissioner han har varit ute på, åtta total sextimmarspermissioner totalt, har beledsagats av tre personer ur personalen. Till sommaren ska han försöka få tillstånd för en så kallad tillsynspermission, där endast en civilklädd person beledsagar.

Enig hovrätt

Han ska vara klostervärd på en retreat på KVA i Kumla under den närmaste tiden. Han är upptagen i klosterbrödraskapet. Vittnen anför att Tony Byström tar avstånd från sitt tidigare liv.

Hovrätten gör bedömningen att Tony Byström visserligen medverkat till en anpassning i samhället, men det fortfarande finns risk för återfall i brottslighet. Rättsmedicinalverket har vid en risbedömning kommit tills amma slutsats.

Ur hovrättens bedömning:

"Han har aldrig prövats i friare miljöer. Hans önskan att i framtiden leva ett hederligt liv framstår, precis som vid den förra riskutredningen år 2015 som genuin. Men han saknar fortfarande erfarenhet att leva ett vanligt liv."

Det var en enig hovrätt bakom ställningstagandet att lämna överklagan utan bifall.

Alf Wesik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om