Hyresklart för tusen hyresgäster

Stiftelsen Kindahus och Hyresgästförening har nått en överenskommelse om nästa års hyror för närmare tusen hyresgäster. Hyran höjs med 0,5 procent. Stiftelsen hade begärt att få höja med 2,02 procent.

Kindahus och Hyresgästföreningen har kommit överens om en hyreshöjning med 0,5 procent. Foto: Lars-Göran Bexell

Kindahus och Hyresgästföreningen har kommit överens om en hyreshöjning med 0,5 procent. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-11-28 08:50

De senaste två årens hyresförhandlingar mellan Stiftelsen Kindahus och Hyresgästföreningen har slutat hos Hyresmarknadskommittén för medling. I år gick det betydligt smidigare. I slutet av förra veckan kom parterna överens om en höjning med 0,5 procent från den 1 januari 2018, vilket är drygt 1,5 procent lägre mot de bud som Kindahus gick in med i förhandlingen. Vd Jan Skarins motivering till en höjning av hyrorna med 2,02 procent var ökade driftskostnader för bland annat taxehöjningar för fjärrvärme och el.

Den höjning var på tok för hög menade från Hyresgästföreningens sida.

- Även om kostnaderna ökar så går Kindahus oerhört bra. Vinsten och soliditeten har ökat jättemycket, säger Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson till tidningen Hem & Hyra.

I uppgörelsen på 0,5 procents hyreshöjning ingår även att de rabatter som närmare 200 hyresgäster har haft sedan hyressättningssystemet "Rätt hyra" infördes tas bort från årsskiftet.

- Det var en prioriterad fråga för oss. Tanken med "Rätt hyra" är ju att hyrorna ska vara rättvisa men det är de inte om en del hyresgäster får rabatt, säger vd Jan Skarin till Hem & Hyra.

Rabatten infördes för att skona de hyresgäster som fick högst höjning när systemet gick igång.

- Men det har trappats ut efter tre år. Nu har det gåtts sex år. Jag är mycket nöjd att rabatten nu tagits bort för nästan alla hyresgäster, säger Jan Skarin till Hem & Hyra.

Att hyressättningssystemet nu tas bort innebär att några hyresgäster får en hyreshöjning på 300 kronor i månaden men för de flesta ligger höjningen på runt 25 kronor.

Vilka konsekvenser blir det med en lägre höjning än ni hade begärt?

- Att vi måste jobba med rationaliseringar. Bland annat har vi en anställd som nästan enbart jobbar med energifrågor och som ska försöka hitta energibesparingar, säger Jan Skarin till Hem & Hyra.

- För de flesta blir den en ganska låg hyreshöjning, säger Evelin Davidsson till Hem & Hyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om