I startgroparna för det nya läsåret

Med fler elever, snart färdiga slöjdsalar och ett schema som ser ut att kunna fungera ser utsikterna för det nya läsåret på Värgårdsskolan bra ut.

Rektor Johannes Kullered ser fram emot årets läsår och färdigställandet av den nya trä- och metallslöjdsalen. Foto: Erica Månsson

Rektor Johannes Kullered ser fram emot årets läsår och färdigställandet av den nya trä- och metallslöjdsalen. Foto: Erica Månsson

Foto:

Kinda2017-08-15 14:15

360 elever kommer tillbaka från sommarlov och börjar skolan nästa vecka. Denna siffra visar på en ökning med fyrtio elever jämfört med förra året.

– Läget är under kontroll, meddelar rektor Johannes Kullered.

Alla lärartjänster är tillsatta inför läsårets start och behörigheten är stor.

– Vi har personal, som är en av de viktigaste resurserna, och det är hög behörighet, inte till 100 procent men till stor del. Några är obehöriga med det är erfaren personal som har funnits på skolan länge. Han fortsätter:

– Vi har en stabil personalkår här på Värgårdsskolan, vi tänker långsiktigt och är duktiga, vi behöver inte lägga så mycket krut på rekrytering. Rekryteringen har vi förstått är stort problem hos andra skolor, men inte hos oss.

Högre belastning

De ökande barnkullarna har lett till en högre belastning på skolans lokaler och några problemområden har märkts av.

– Det blir ju trängre när fler kommer hit och vi har vissa flaskhalsar på skolan, idrottshallen, slöjdsalarna, matsalen. Dessa lokaler har högre belastning vilket leder till högt tryck och tajtare scheman, lokalerna blir väldigt styrande för schemaläggningen, säger Kullered.

Allt som allt är det 550 elever som äter i matsalen och det blir ett högt tryck på serveringen.

– Det är klart att det märks men vi har fått ihop ett schema som vi tror kommer att funka, informerar Kullered.

Flaskhalsen som slöjdsalarna innebär har börjat arbetas bort med det pågående renoverings- och utbyggnadsarbetet med de nya trä- och metallslöjdsalarna. Salarna håller på att upprustas och det sker även en utbyggnation.

Bra arbetsmiljö

Det hela ska tillgänglighetsanpassas och ventilationen ska ordnas, så att det blir en bra arbetsmiljö som alla kan vistas i. När det arbetet står klart, i nuläget sagt första november, så kommer det att bli två träslöjdsalar och en tekniksal.

Lösningen under tiden är att slöjdlektionerna hålls på Stjärneboskolan och i styrketräningsrummet i idrottssalen.

– Det har blivit på ett anpassat arbetssätt men det har verkat som att det fungerat, säger Kullered. Han fortsätter:

– Men det måste sägas att det återstår att hitta en lösning för textilsalen.

Ytterligare en utmaning skolan står inför är det nya administrativa stödsystemet.

– Där drar den administrativa personalen ett tungt lass, det är nya system som inte är färdiga men som är jätteviktiga för planering och ge stöd åt lärarna, de ska inte behöva lägga tid på system som krånglar, men vi ber om tålamod och förståelse.

Han fortsätter:

– Det är en hel del jobb för den administrativa personalen, det är inte bara lärarna som får jobba för att skapa en bra skola, många andra personalgrupper jobbar hårt med att få skolan att komma igång.

Känslan inför det nya läsåret hor rektor Kullered är bra. Han säger:

Det ska bli roligt att komma igång igen, det är alltid kul att starta en ny termin. Han avslutar:

- Skolan har ju en särskild rytm, som både lärare och elever disponerar sin tid efter, med 178 skoldagar behöver man mellanrum i form av lov som ger tid till reflektion.

Trä- och metallslöjdssalens renovering är i nuläget planerad att stå klar i början av november. Foto: Erica Månsson
Trä- och metallslöjdssalens renovering är i nuläget planerad att stå klar i början av november. Foto: Erica Månsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om