I väntan på besked...

Niondeklassarna på Värgårdsskolan i Kisa har gjort sina gymnasieval. Nu får de vänta fram till april på att få sina preliminära besked. Vi gick till Värgårdsskolan för en pratstund med fyra elever som inte valt de allra vanligaste programmen. Vi träffade den blivande diplomaten, fotografen, bilmekanikern och CNC-teknikern.

Kinda2003-02-17 08:42

Samuel Öhlin från Rimforsa har sökt till den så kallade IB-skolan, en internationell utbildning som finns på Katedralskolan i Linköping. Här blir man antagen via prov men det gäller att ha bra betyg för att över huvud taget få göra provet.
- Det är en utbildning som ger en möjlighet att söka till universitet över hela världen, berättar Samuel. Man får själv välja kurser och får sen diplom för varje man klarar.
Matte, svenska och engelska är dock obligatoriskt och sen funderar Samuel på att välja historia och kanske fysik och kemi.
Fotodrömmar
Matilda Stappe från Björkfors har sökt flera mediautbildningar. Målet är att bli fotograf. Hon ville helst gå i Vimmerby för dit är det lättast att pendla.
- Fast då måste jag gå samhälls så jag väljer kanske hellre UKD i Linköping.
UKD är en friskola med mediautbildning. Blir det UKD eller Ljungstedtska så blir det flytt till Linköping för Matilda.
För Zara Lindbom är det helt klart att det blir Linköping. Fast inte något av de vanligaste programmen för tjejer.
- Jag ska gå fordon. Det är ju inte så många tjejer som vill bli bilmekaniker men jag tycker det är kul att meka.
På hemmaplan
Kim Karlsson är den ende i gänget som väljer att stanna på hemmaplan.
- Jag ska gå industriprogrammet på Allhamra. Dit är det låga intagningspoäng och lätt att få jobb efteråt. Jag vill jobba som CNC-tekniker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om