I väntan på hållbar finansiering

Trots att Kinda kommun har en egen inrättad funktion för främjande av hållbar energianvändning och hållbara transporter, tillsammans med Åtvidabergs kommun, svarar kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen ja på det brev som enhetschef Anders Bäckstrand på Region Östergötland skickar, där han ber om kommunens hjälp att finansiera det hela.

Kinda2017-12-29 14:30

Pengar som ska användas till samma sak, fast på regional nivå.

Enligt Bäckstrands brev ska det finnas en muntlig överenskommelse i botten, som talar om en finansiering på en krona per invånare. Hans Måhagen säger med delegationsrätt ja när Anders Bäckstrand nu vill ha det hela mer bekräftat och formellt.

Nuvarande finansieringsform för Energikontoret Östra Götaland AB, som alltså är ett aktiebolag, löper ut innevarande år. Ursprungligen finansierades projektet med EU-medel men den intäkten försvann år 2012.

Mer hållbart

Sedan dess är det länets invånare som har stått för finansieringen av Energikontoret. Eftersom befolkningen uppgår till drygt 450 000 skulle det innebära lika mycket i bidrag om alla kommuner gör som Måhagens Kinda och säger ja till förfrågan i brevet.

Under första halvåret 2018 ska det fattas ett mer formellt beslut om en mer hållbar finansiering av det hela.

Hans Måhagen bekräftar i sitt underlag för delegationsbeslut att det vid samrådet den 6 oktober i höstas uttrycktes en samsyn med fortsatt finansiering i form av en krona per invånare till dess att den här brevmetoden avskaffas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om