Inga eldar får tändas i valborg

Det blir valborgsfirande utan eldar i Kinda och i övriga kommuner i länet. Länstyrelsen har beslutat om förbud på både valborgsmässoeldar och fyrverkerier.

Inga eldar får tändas i valborg enligt beslut av länsstyrelsen

Inga eldar får tändas i valborg enligt beslut av länsstyrelsen

Foto: Kajsa Lindberg

KINDA2019-04-29 14:35

– Det är fortsatt hög brandrisk eller rent av mycket hög brandrisk de kommande tre dagarna, säger Thomas Blixt, räddningschef i Kinda.

Med fortsatt torrt och varmt väder beslutade länstyrelsen Östergötland under måndagen att eldningsförbudet som togs förra året ska kvarstå tillsvidare. Eldningsförbudet har tagits i samråd mellan länsstyrelsen, länets kommuner, region Östergötland, SOS Alarm och polismyndigheten.

Förbudet omfattar aktiviteter utomhus som bland annat eldning, grillning, matlagning och bränning med fast bränsle. Förbudet omfattar inte eldning vid iordningsställda platser utformade så att risken för spridning är låg. Det är tillåtet att grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning om anordningen är utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning. Engångsgrillar eller liknande är inte tillåtna.

Förbudet omfattar även valborgsmässoeldar och fyrverkerier eller annan typ av pyroteknik. Länstyrelsen kommer inte att bevilja några dispenser för valborgsmässoeldar. Det är inte heller tillåtet att tända olika sorters fyrverkerier.

– På torsdag morgon kommer nytt besked om eldningsförbudet, säger Thomas Blixt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!