– Det var många som vi fick säga nej till, men vi valde att prioritera de som inte har möjlighet att söka nästa år, säger hon.
Tidigare år har det varit svårt att fylla samtliga platser som kommunen har gått ut med att de har, så inför att ungdomarna kunde ansöka om feriejobb valde kommunen att utöka åldersspannet för vilka som kan söka. I år har alla som är födda 2001, 2002 eller 2003 kunnat söka, tidigare år låg spannet på endast ett och ett halvt år. Antalet platser är däremot ungefär detsamma, omkring 60 stycken. I år kom det in 140 ansökningar till kommunala feriejobb, vilket feriesamordnare Malin Ekbjörn är mycket nöjd med.
Ferieperioden består av tre stycken treveckorsperioder. En feriearbetande ungdom jobbar i tre veckor, sedan är dennes arbetsperiod över och den ersätts med en annan feriearbetare. En av dem är Emil Thor, 17, som till vardags går Yrkesgymnasiet i Linköping där han har tänkt bli snickare. Under sommaren jobbar han den sista ferieperioden som vaktmästare på arbetsmarknads- och integrationsenheten i Kisa. Han tycker att det har varit både kul och lärorikt.
– Det här är en nyttig erfarenhet för mig och det är väldigt roligt, säger Emil Thor.
De som söker dessa jobb har möjlighet att välja vilken typ av arbete de är intresserade av. Även vilken av de tre ferieperioderna som de kan tänka sig, och att det blev just vaktmästartjänsten är Emil Thor glad över nu. I arbetet har han bland annat fått klippa gräs, men även att se till badplatser runt om i Kinda så att det är rent och snyggt.
Roger Samuelsson agerar handledare för Emil Thor och en annan person som har varit inne en tidigare period. Han tycker att engagemanget hos feriejobbarna har varit bra överlag.
– De tycker att det är kul att komma ut och att verkligen få testa på att jobba. Det märks också att de vill ta tag i saker och ting och vill göra ett bra jobb, säger Roger Samuelsson.
Framåt sett tror Malin Ekbjörn att det kommer att vara fortsatt hårt tryck på ferietjänsterna även kommande år.
– Det är jättebra om vi kan hålla det på den här nivån, det är bra att så många ungdomar som möjligt får chansen att komma ut på arbetsplatserna, säger hon.