Ingen sanering i Kvarntorp

MBR-nämnden förbjuder grundvattenuttag vid Ljunghälls gamla fabrik i Kvarntorp. Där finns tri i grundvattnet. Någon sanering är dock inte aktuell. För dyrt och besvärligt, menar nämnden.

Kinda2008-11-04 07:42

Att det finns tri, eller egentligen trikloretylen, vid Kvarntorp är ingen nyhet. Det användes till tri-tvätt av metall vid Ljunghälls metallgjuteri.
Numera är verksamheten nedlagd men tri, en vätska som är 1,5 gånger tyngre än vatten, finns kvar långt ner i grundvattnet på området.
Nu har miljö-, bygg- och räddningsnämnden fattat beslut om förbud mot grundvattenuttag på området.
- Miljömässigt misstänks ingen större fara, säger miljöchef Yngve Blomberg. Men man får inte ta upp grundvatten.
Tri är ett kraftigt lösningsmedel som numera är förbjudet i liknande verksamhet. Det har bland annat varit ett arbetsmiljöproblem eftersom det lätt dunstar och kan andas in.

Ingen sanering
Kinda pågår just nu en stor sanering vid Hackel i Rimforsa. Sanering har också diskuterats vid Opphems såg och Televerkets gamla impregneringsanstalt vid Vervelns sydspets.
Men i Kvarntorp är det inte aktuellt, berättar Blomberg.
- Nej, det är orimligt att driva frågan vidare. Dels blir det så dyrt och dels är det omöjligt att komma åt. Vi har bestämt att det ligger så djupt nere att det inte utgör någon miljömässig eller hälsomässig påverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om