Ingen snö i massor, men mycket regn

Vi hade det väl lite på känn, många av oss, att det var synnerligen mycket nederbörd under januari månad. Lite då och då som snö, men allra mest som regn.

Kinda2018-02-06 14:30

På mätstation Kisa D, som ligger inne i samhället var det dubbla mängden nederbörd under januari månad. Så mycket faktiskt att det var den sjätte nederbördrikaste januarimånaden sedan mätningarna inleddes 1931.

-Det har varit en mycket nederbördrik tid under en längre tid och det ligger en hel del klass 1-varningar ute över landet för höga flöden för närvarande, säger Marie Staerk, metereolog på SMHI i Norrköping.

Rekordmängder

När det gäller mätstation Kisa D så uppmättes under januari 71,5 mm nederbörd, vilket i stort sett är en fördubbling jämfört med snittåret när 37,3 mm faller över samhället. Januari 1959 var den hittills uppmätta januarimånaden när det gäller nederbörd, då föll hela 96 mm som regn eller snö, om någon minns.

Minst nederbörd föll under januari 1989, med 3,2 mm. Då var det å andra sidan väldigt kallt, vet alla som har ålder och minne inne respektive i behåll.

Kindaområdet har länge haft problem med låg grundvattennivå, men det är ett problem som naturen har löst på eget bevåg.

-Det vi inte fick i nederbörd under år 16 och första hälften av 17, har kommit med råge under hösten och nu under första månaden i år, säger Staffan Andersson, verksamhetschef vatten, avlopp och renhållning på Kinda kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om