Inger Södergren ställer ut i Finland

På lördag invigs den stora utställningen Keramik 2004 i Fiskars i sydvästra Finland. 30 keramiker har bjudits in, 15 från Finland och 15 från övriga Europa. En av dem är Inger Södergren från Kisa.

Inger Södergren med ett av sina fat i bladform. Fem liknande fat ställs ut i finska Fiskars hela sommaren.

Inger Södergren med ett av sina fat i bladform. Fem liknande fat ställs ut i finska Fiskars hela sommaren.

Foto:

Kinda2004-05-06 06:37

Bara två svenska keramiker har bjudits in till årets utställning i Fiskars. Det är Eva Hild och Kisabon Inger Södergren.
- Det är ju en jättestor grej för mig, säger Södergren. Jag har varit med i en världsutställning i Korea tidigare. Men dit sökte jag själv och blev uttagen av en jury. Det här är den absolut största utställning jag bjudits in till.
Vet du varför du blev inbjuden?
- Nej, jag har funderat på det. Jag var med på en utställning i Helsingfors för ett par år sen men annars vet jag inte.

Fat i bladformer
Inger Södergren har sin verkstad i Kisa och har blivit mycket uppmärksammad för sina keramiska afrikanska instrument, udu, som hon tillverkade i samarbete med slagverkaren Peter Bruun. På senare år har hon sysslat mycket med breda, skulpturala fat. I Fiskars ställer hon ut fem avlånga fat i bladformer; samma typ som hon ställde ut i Linköping i december.
Fiskars är ett litet brukssamhälle som gett namn åt den stora Fiskars-koncernen. I dag står de gamla fabrikerna stilla i Fiskars men i stället har konstnärer, musiker och annat kulturfolk flyttat in. Fabrikerna har blivit fantastiska utställningshallar där det varje år arrangeras ett par stora utställningar.

Två utställningar
I år invigs "Keramik 2004" samtidigt med utställningen "Vit", en blandning av konstarter på temat - just det - vitt. Under helgen hålls keramikseminarium med kända keramiker som Nino Caruso från Italien och Bente Andersen från Danmark.
- Det ska bli jättekul, säger Inger Södergren. Bente Andersen är faktiskt en av mina gamla idoler. Jag vet inte hur hon ser ut men jag känner igen hennes saker. Jag tror att de flesta utställare kommer till vernissagen och det utbytet kommer ju att bli väldigt spännande.

Studera finsk konst
Hon berättar att hon fått stipendium från Iaspis, konstnärsnämndens pengar till internationellt kulturutbyte, för resa och uppehälle. Men inte nog med det; hon har också fått stipendium från Svensk-finska kulturfonden för att kunna vistas några dagar på Hanaholmens kulturcentrum i Helsingfors och studera finsk samtidskonst. Så först blir det Fiskars och sen Hanaholmen; en fantastisk möjlighet, tycker Inger Södergren.
I Fiskars kommer hon att ställa ut i den gamla kopparsmedjan, en stor lokal där hon får bortåt 30 kvadratmeter för sina blombladsfat; mycket rymd med andra ord. De båda stora utställningarna kommer att vara öppna dagligen till den 3 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om