Inget arrende för Björksund

Nu verkar följetongen Björksund äntligen vara avslutad. Föreningen Fokus Björksund kommer att få arrendera fastigheten Björksund utan att behöva betala den föreslagna månadshyran på 10 000 kronor. Det beslutade kommunfullmäktige i måndags, som därmed gick emot kommunstyrelsens beslut om arrendeavgift.

Föreningen Focus Björksund behöver inte betala något arrende för fastigheten Björksund. Detta sedan kommunfullmäktige röstat ned kommunstyrelsens förslag. Foto: Jan Björkegren

Föreningen Focus Björksund behöver inte betala något arrende för fastigheten Björksund. Detta sedan kommunfullmäktige röstat ned kommunstyrelsens förslag. Foto: Jan Björkegren

Foto:

Kinda2004-06-23 06:49

Det långdragna ärendet med vad som ska hända med kommunens fastighet Björksund i Rimforsa verkar nu vara avgjort.
Det blir ingen arrendeavgift när föreningen Fokus Björksund får ta över driften av fastigheten Björksund i Rimforsa. Det beslutade ett oenigt kommunfullmäktige i måndags kväll sedan socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet och folkpartiet röstat mot den föreslagna arrendeavgiften.
- Det finns inga ytterligare arrendeintressenter på fastigheten, vilket troligen beror på att kommunen ställer stora krav på tillgänglighet för allmänheten till fastigheten. Dessutom kommer kostnaderna för renovering, drift och underhåll att uppgå till miljoner, säger David Wenhov (fp).

"Riktigt dåligt"
Men de övriga borgerliga partierna, som egentligen ville sälja fastigheten till marknadsmässigt pris, yrkade på att föreningen skulle betala en månadshyra på 10 000 kronor för Björksund.
- Att arrendera ut en fastighet utan att ta ut en krona i betalning är riktigt dåligt. Huset står för en årlig kostnad för kommunen på sammanlagt 330 000 kronor, och de flesta av de kostnaderna kommer att bestå. Dessutom kommer den här föreningen att hyra ut lokaler, ta emot barn och ungdomar och kanske starta ett sommarkafé. De gör det i konkurrens med övriga verksamheter i Rimforsa, som de kan slå undan fötterna på eftersom de inte betalar hyra, säger Tobias Jansson (kd), som ville ha ett beslut efter kommunstyrelsens beslut om en månadsavgift på 10 000 kronor.
Men kommunfullmäktige antog förslaget om att arrendera ut fastigheten utan arrendeavgift med 22 röster mot 14. Moderaterna, kristdemokraterna och centern reserverade sig mot beslutet.
Beslutet innebär att föreningen Fokus Björksund får arrendera fastigheten utan avgift mot att man renoverar fastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om