Arbetsmiljöverket har tagit ett nationellt grepp och besökt kommuner runtom i landet för att göra inspektioner kring kommunernas arbetsmiljöarbete. I maj var ett par av Arbetsmiljöverkets inspektörer i Kinda för att genomföra inspektioner med representanter från olika enheter.
– Bakgrunden till att vi genomför de här inspektionerna i Sverige är att man ser att det ofta finns ett fungerande arbetsmiljöarbete på pappret med rutiner som följer de föreskrifter som finns men att det är svårare att få ut informationen till de olika enheterna inom till exempel kommuner. I Kinda finns det övergripande rutiner men rutinerna inte är så välkända för alla, säger Robert Aldén, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Linköping.
I inspektionsmeddelandet kommer Arbetsmiljöverket fram till att kommunen har "övergripande rutiner för att arbeta med det systematiska arbetsmiljöarbetet". Sen får kommunen kritik för att alla rutiner inte är väl kända och att det är svårt att hitta rätt bland dem. Kinda får även krav på åtgärder kopplat till den årliga uppföljning av arbetsmiljöarbetet.
– Jag skulle vilja säga att vi fick mer beröm än reprimander i samband med besöket från Arbetsmiljöverket. Men det finns en ständig utmaning för oss att få ut information till alla medarbetare och enheter. Bland annat har vi en handbok på intranätet och vi brukar ha arbetsplatsträffar, men i och med pandemin har vi inte kunnat hålla i såna träffar, säger Sergei Sorokin, kommunchef i Kinda.
Hur påverkande tror du att pandemin har varit i det här fallet?
– Man ska inte skylla för mycket på pandemin men jag kan misstänka att det har varit en extra utmaning i fjol eftersom det var så mycket uppdateringar med corona-specifika utmaningar. Då har det grundläggande arbetet tappat lite i fokus.
Inom kommunen har man ungefär 850 månadsanställda, som jobbar 40 procent eller mer, och med alla tjänster sammanlagt finns drygt ett tusental anställda, uppskattar Sergei Sorokin.
Hur svårt kommer det att bli för er att få ordning på bristerna?
– Jag ser det verkligen inte som något oöverkomligt, det är rimliga åtgärder som behöver tillämpas. Vi har bland annat pratat om att skapa en sorts intern chefsportal som ska underlätta informationsdelningen. Det här arbetet gör vi inte bara för Arbetsmiljöverkets skull, det här är för vår egen skull lika mycket, säger kommunchefen.