Inte ett öre mer till 2005

Inte ett öre mer. Det är utgångsläget när 2005 års budget ska tas fram i Kinda. Det innebär i praktiken att stora nedskärningar väntar. Ja, kommunstyrelsen vill till och med att förvaltningarna ska räkna på två procents minskade anslag.

Kinda2004-03-05 07:57

Den som tyckt att årets nedskärningar varit betungande kan se fram mot än värre nedskärningar nästa år. I sina ramdirektiv kräver kommunstyrelsen att alla förvaltningar gör två alternativa äskanden till nästa år. Den första med oförändrad budget mot i år. Den andra med en nedräkning med två procent.
Då ska noteras att även noll-alternativet i praktiken innebär en rejäl nedskärning. Den totala kostnadsökningen beräknas nämligen till 2,8 procent för 2005. Bara lönerna väntas öka med 3,6 procent.

Oenig nämnd
Men kommunstyrelsen var inte enig om sina direktiv. Oppositionen, socialdemokraterna och Vänsterpartiet, tyckte att det räckte för förvaltningarna att ta fram ett noll-alternativ. Alternativet med en minskning på två procent bedömer Tomas Lindgren (s) som orimligt.
- Vi säger: lägg i stället krafterna på att räkna på om ramarna är rätt. I stället för att lägga kraft på att räkna på nåt som vi bedömer som omöjligt.

Borgerliga vann votering
Kommunalrådet Anders Ljung (c) hävdar däremot att om några förvaltningar eventuellt ska kunna få höjda anslag så måste någon annan förvaltning få minskade. Därför behövs en räkning även på minskade anslag.
Det blev votering om frågan och där vann den borgerliga majoritetens förslag om två alternativa beräkningar. Både socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.
Kommunstyrelsen tog även en tidsplan för budgetarbetet. Enligt planen ska detaljbudgeterna för 2005 kunna presenteras för ekonomiavdelningen redan den 3 september. Den 29 november ska budgeterna tas i kommunfullmäktige.
Det ska jämföras med årets budgetprocess där socialnämnden presenterade sin budget först i februari och där barn- och utbildningsnämnden ännu inte presenterad någon budget alls, i strid mot kommunens beslut att en budget i balans skulle presenteras senast till nyår.







































































Fakta: Alternativa budgetramar 2005

  Ingen uppräkning Minskning med 2 procent
Kommunstyrelsen
55,16 milj. 54,06 milj.
Kommunrevision
0,57 milj. 0,56 milj.
Överförmyndare
0,47 milj. 0,46 milj.
Miljö-, bygg- och räddningsnämnden
11,33 milj. 11,10 milj.
Kultur- och fritidsnämnden
11,43 milj. 11,20 milj.
Barn- och utbildningsnämnden
154,95 milj. 151,86 milj.
Socialnämnden 127,72 milj. 125,17 milj.
Totalt 361,63 milj. 354,40 milj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om