Investerar totalt två miljarder

Det handlar om vindkraft. Om byggande av en stor vindkraftspark i trakterna söder om Horn och Hycklinge i södra kommundelen, nära gränsen till Småland. Och det handlar om stora tal, höga höjder och enorma belopp.
-Ja, nu är detta rent teoretiskt, men vi har tagit höjd och räknar på maximal höjd på 230 meter och maximal effekt på 6 MW per verk. Då blir det en investering på cirka 40 miljoner per verk och närmare två miljarder kronor för hela anläggningen Hycklinge. Som teoretiskt ger 800 GWh, eller 0,8 TWh.

Staffan Svanberg, projektledare Fred. Olsen Renewables.

Staffan Svanberg, projektledare Fred. Olsen Renewables.

Foto:

Kinda2018-03-26 11:00

Staffan Svanberg är projektledare för Hycklinge, som företaget benämner parken. Han berättar att bolaget som står bakom planerna, Fred. Olsen Renewables AB, för närvarande har en vindkraftspark i drift i Sverige.

-Men jag vill verkligen betona att vi just nu är i ett mycket tidigt skede i projektet. När vi talar om 44 verk så baseras det på en teoretisk modell där vi har tagit den markyta som finns tillgänglig och räknat på avstånd från bostadshus. Sedan kan det hända att antalet minskar när vi tagit hänsyn till skuggningar, till ljud, till fågelliv, naturvärden och liknande.

Tidsplan

Staffan Svanberg förklarar att Fred. Olsen Renewables är ute efter en ödmjuk dialog, som han säger, med närboende och andra berörda.

-Det är klart att vi ses som projektör i sammanhanget. Och vi inser att det är boende och verksamma i trakten som allra bäst känner de lokala förutsättningar. Vi vill mer än gärna lyssna på råd och tips om hur vi ska driva projektet och de planer som finns hittills ser vi som en preliminär samrådslayout.

Han berättar att i det fall allt går helt utan hack i räkningen, det vill säga överklaganden, och andra tidskrävande problem, så sker samrådsförfarande under april och en tillståndsansökan med tillhörande Miljökonsekvensbeskrivning, MKB, i slutet av året, att länsstyrelsen jobbar med ärendet under 2019 och byggstarten blir tidigast 2020.

-Men det är i det mest optimistiska scenariot. När vi talar om såväl vindkraftsverkens maxhöjd som maxeffekt, alltså 230 meter respektive 3-6 MW, så ska det jämföras med att det idag bara finns verk som utvecklar 4-5 MW, men vi räknar med att det kan komma ännu senare teknik när det är dags för byggstart.

Senaste tekniken

Staffan Svanberg berättar om den oerhört snabba teknikutvecklingen i branschen, men att det därför inte går att "vänta in" nästa tekniksteg, utan istället anamma senast teknik vid givet tillfälle.

Han förklarar att företaget aldrig kommer att bygga något som är mindre än vad det finns teknik för.

-Vi avser att bygga med den teknik som på bästa möjliga sätt tillvaratar vindresursen.

När Fred. Olsen kallar till ett inledande samrådsmöte så är boende inom tre kilometer kallade, samt fastighetsägare inom en kilometer. Men alla är välkomna och det kommer att annonseras om mötet.

Personalstyrka

Det har kommit frågor om varför ni inte valt att förlägga mötet till händelserna centrum, till Hycklinge och bygdegården Höganlid, till exempel?

-I den inledande kommunikationen med kommunen fick vi förslaget fd Folkets Hus och därför bokade vi det. Det var ganska snabba puckar och det var ett förslag på en öppen fråga.

Vad innebär byggandet av parken rent praktiskt i bygden?

-Jag ser en rad positiva effekter för kommunen, som ett stort antal boendenätter, fördelar för livsmedel- och restaurangnäringen, serviceföretag med mera, med mera. När själva byggskedet är över kommer Hycklinge att skapa sysselsättning för 7-8 personer som sköter drift och löpande underhåll.

-Men detta bygger på att det blir maxantal verk, alltså 44 torn. Vid färre verk, som kanske faller bort efter hand, på grund av olika skäl, minskar behovet av antal anställda.

Staffan Svanberg berättar vidare att området på totalt 1500 hektar, cirka 4 x 4 km, uppdelat i två delområden, inte kommer att hägnas in på något sätt när det står färdigt. Det kommer att vara tillgängligt för jakt, rekreation, bärplockning och annat även sedan tornen står klara.

-Sedan är det klart att upplevelsen av området påverkas av vindkraftverken, det är oundvikligt i sammanhanget. Å andra sidan skulle jag vilja påstå att hela området blir mer lättillgängligt eftersom vi kommer att anlägga körvägar.

Det har kommit frågor på att ni inte redovisar lågfrekvent bullret i dBZ, utan istället konventionellt dBA?

- De villkor som gäller i Sverige är i dBA och då 40 dBA för vindkraftverk och det är vad vi ska förhålla oss till.

Köpa ett torn

När det gäller ljus så har ni i ert förberedande MBK aviserat möjligheten till högintensivt ljus i ytterkanterna av parken, och lågintensivt rött sken innanför. När Eon projekterade samma område talades det om möjligheten att styra dessa ljus så de kunde stängas av när det inte var någon flygtrafik i närheten, för att sättas på igen när flyg närmade sig. Vad gäller i Hycklinge?

-Jag vet om att det finns en sådan möjlighet, men den ska vi inte räkna med. Det krävs i så fall dispens och ingen i Sverige har fått någon sådan.

Slutligen Staffan Svanberg talas det om en bygdepeng. Vad är Fred- Olsen Renewables åsikt om en sådan?

-Vi har en policy inom företaget att avsätta 10 000 kronor per verk och år, eller i detta fallet om alla verk byggs 440 000 kronor per år. Det kan skötas genom kommunens försorg, att föreningar får ansöka om bidrag, eller genom ett direkt samarbete med en förening, eller något likande. Vår grundinställning är att pengarna ska gå till föreningar så nära den bygd som berörs som möjligt.

Är det möjligt för kommunen eller närboende att köpa in sig på en del av ett verk, eller flera?

-Ja, vi är öppna för att erbjuda kommunen möjligheten att investera i verk. Men vi vet av erfarenhet att det innebär en stor kostnad även för en kommun med runt 40 miljoner kronor per verk, men visst är vi öppna för en dialog.

Han ställer sig mer tveksam till närboende markägare, eller en grupp av markägare, som delägare. "Det är svårt rent avtalsmässigt att lösa i så fall, men det är klart, är det många som vill gå in kan vi självklart lyssna".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om