Björn Morell hade förutom huvudinnebörden i motionen, det vill säga få till stånd en snabbare behandling av arbetet med ny detaljplan, för att i sin tur möjliggöra snabbare byggstart av 20 till 25 nya hyreslägenheter, centralt i Rimforsa - råkat formulera den så den kunde tolkas vara en partsinlaga från fastighetsbolaget Kolustrum AB.
Att sedan de flesta partierna, vänsterpartiet och andra, tycker att Kolustrums planer är bra, hör inte till saken.
-Det är en motion som rör en enskild näringsidkare, och då är det tveksamt om den kan behandlas alls, enligt kommunallagen, sade ordförande Lena Käcker Johansson (KD). Den är därmed svår att ta emot som en motion.
Bredare skriven
Johan Sandell, kommunsekreterare, förklarade orsaken till ordförandens bryderi.
- Det är inte vanligt att man väcker en motion eller interpellation i ett ärende på det här viset. Indirekt blir det ju så att det blir myndighetsutövning rörande enskild näringsidkare. Det handlar ju om ett planbesked som ska behandlas i vanlig ordning av samhällsbyggnadsnämnden.
Han inser ändå att motionen är "bredare" formulerad, den omfattar visserligen behandling av planärende, men handlar dessutom om Rimforsa och om samhällets framtid och expansion. Det är formuleringen i en att-sats som är olycklig ur en kommunallaglig synvinkel.
-Och motionären är ju inte på plats, så han kan tala för sig om motionen, flikade Lena Käcker Johansson in.
Långsam behandling
Anders Lindh, (V), partikollega med motionären Björn Morell försvarade motionens innehåll.
-En kort bakgrund. Den behandlar behovet av nya flerbostadshus och hyresrätter i Rimforsa. En fråga som lyfts fram inte bara av vänsterpartiet utan även andra partier.
-När vi sedan tittar på förslaget till fördjupad översiktsplan i Rimforsa och ser att det är väldigt luddigt formulerat, avseende den här typen av bostäder, så blir man ju fundersam. Vi bedömer från vänsterpartiet att det finns massor av skäl till att bygga och förtäta i centrum.
-Dels för att få en mer spännande och levande miljö, dels för många funktionshindrade som behöver närheten till offentlig och kommersiell service. Samma sak ungdomar, som gillar att bo nära centrum av till exempel klimatskäl, fortsatte Anders Lindh engagerat.
-När vi tittat på det här så ser att det inte kommer att kunna byggas något på lång tid. Inte ens under nästa mandatperiod. Vi vill helt enkelt tighta upp tidsplanerna och skynda på arbetet med nya detaljplaner så att de byggplaner som finns kan komma igång.
-Menar kommunen egentligen allvar i sina ambitioner att vilja bygga fler bostäder i Rimforsa, och vilja bygga flerfamiljshus? Vi efterlyser helt enkelt en tydlighet, vi förtroendevalda måste visa att vi menar allvar.
Efter det inlägget från Anders Lindh föreslog Lena Käcker Johansson, eller snarare retoriskt frågade hon de församlade ledamöterna:
-Ska vi ta emot den som en motion, och samtidigt uppmana vänsterpartiet att det ju är bra om de i framtiden formulerar motionerna så att de är möjliga att hantera inom den kommunala demokratin.
Tjänstemannahjälp
I det skedet begärde Christian Nordin Olson (SD) ordet:
-Jag skulle nog föreslå att vi gör tvärtom i så fall. Jag tycker inte vi ska ta oklara beslut här i fullmäktige. Och i alla fall den första att-satsen är så specifikt felaktigt formulerad att det inte kan bli mer svävande än så här.
Conny Forsberg (S):
-Jag vill bara intyga att vi även från majoriteten vill framhålla vikten av en så snabb byggstart som det bara går i Rimforsa.
Nu ändrade sig Lena Käcker Johansson och föreslog vänsterpartiet att dra tillbaka motionen och formulera om den så att den senare skulle kunna tas emot.
-Absolut, svarade Anders Lindh. Vi kanske till och med kan få hjälp av Johan Sandell att formulera den rätt.
Lena Käcker Johansson:
-Jag tycker ni kan diskutera den i ert parti och se till att kommunallagen följs.
Anders Lindh, med ett visst mått av stigande irritation:
-Det är det vi har tjänstemännen till, för möjligheten att få hjälp. Jag förväntar mig att vi ska kunna vända oss till dem och få hjälp med en sådan här sak.
Beslutet blev att motionen drogs tillbaka för att formuleras om. Vilket i praktiken inte innebär något annat - än att frågan skjuts ytterligare framåt i tiden. Vilket får till följd att frustrationen från intresserade byggherrar ytterligare ökar.