Itsam köpte tjänster av Vökbys vd

En vd för det ena kommunala it-bolaget anlitade vd:n för det andra kommunala it-bolaget. Itsam har köpt upphandlingar för 469 715 kronor av konsulten Frank Gunnarsson. Han är även vd för Vökby Bredband AB. - Det är klart att man kan se det som en jävsituation, säger Frank Gunnarsson.

Tät koppling. Kinda kommun är tillsammans med tre andra kommuner delägare i både Itsam och Vökby Bredband. Vd:n för Vökby, konsulten Frank Gunnarsson, har vid flera tillfällen anlitats av Itsam. Totalt har han utfört uppdrag för 602 550 kronor. Foto: Michael Nordin

Tät koppling. Kinda kommun är tillsammans med tre andra kommuner delägare i både Itsam och Vökby Bredband. Vd:n för Vökby, konsulten Frank Gunnarsson, har vid flera tillfällen anlitats av Itsam. Totalt har han utfört uppdrag för 602 550 kronor. Foto: Michael Nordin

Foto:

Kinda2014-04-05 04:06


Turerna runt Itsams upphandlingar under de senaste åren blir alltmer intrikata. Vår tidning har tidigare berättat om upphandlingsförpliktigade inköp för 23 miljoner som antingen inte dokumenterats eller överhuvudtaget inte gjorts.
Nu kan vår tidning avslöja att Frank Gunnarsson genom sitt bolag Daturum Teknik & Konsult anlitats för att sköta flera upphandlingar åt Itsam - det ena it-företag som Kinda kommun är delägare i. Frank Gunnarsson är även vd i Vökby Bredband AB - det andra it-företag som Kinda kommun är delägare i.

Nästan en halv miljon
Totalt finns det 13 fakturor för det totala beloppet 469 715 kronor som gäller upphandlingar som Frank Gunnarsson utfört. Utöver det har Frank Gunnarsson anlitats för diverse konsulttjänster för 132 835 kronor.
Sammanlagt har Daturum Teknik och Konsult AB ställt fakturor till Itsam på 602 550 kronor mellan åren 2010 och 2013. På samtliga fakturor är Itsams referens den tidigare och numera sparkade vd:n Alberto Necovski. Vd:n för det Kindas ena kommunala it-bolag har alltså anlitat vd:n för Kindas andra kommunala it-bolag.
- Det är klart att man kan se det som en jävsituation och att belackarna kan se en nära koppling mellan Itsam och Vökby. Men det är fel. Det är inte Vökby som har gjort upphandlingar åt Itsam, utan det har Daturum gjort. Jag har gjort uppdragen i egenskap av konsult och konsultens roll bygger på att ha flera uppdrag.

"Tre delar i mitt bolag"
Gunnarsson menar att Itsam och Vökby anlitat olika områden av hans företag.
- Jag har tre delar i mitt bolag: upphandling, verksamhetsledare och teknisk konsultation. Vökby anlitar mig som verksamhetsledare och Itsam som upphandlare.
Har du suttit på dubbla stolar?
- Jag förstår om det kan uppfattas så i betraktarens ögon, men jag tycker inte det. Jag har gjort uppdragen i egenskap av konsult.
Gunnarsson har ett långt förflutet med Alberto Necovski. Necovski var it-chef i Kinda när Gunnarsson blev del av Vökby-projektet, men de gjorde affärer med varandra tidigare än så.
- Vi träffades varje vecka mellan 2001-2005, därefter varannan vecka fram till 2007 och sedan mer sporadiskt efter det.
Har du haft en fördel av ert förflutna när du fått uppdragen?
- Inte mer än att vi har känt varandra. Sedan ska man säga att Alberto alltid varit duktig på att förhandla, så med tanke på det kanske jag skulle tagit andra uppdrag. Pengar har inte drivit mig i det här, utan snarare att jag har velat göra rätt för mig.
Har du gynnats av ditt vd-uppdrag i Vökby?
- Nej, det är nästan tvärtom. Sedan förstår jag att omgivningen har svårt att se vilken stol man sitter på. Det har inte varit grejen för mig att få massa uppdrag. Jag gör detta av pliktkänsla för de här kommunerna och för att det är roligt. Det låter naivt, men så har det varit.
På vilket sätt har du missgynnats?
- På så sätt att man kan uppfatta det som att jag sitter på dubbla stolar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om