Itsam sätter betyg på sin ekonomiska utveckling – får ett halvt okej

Det blir bara ett halvt okej, när kommunalförbundet Itsam själv betygsätter sin ekonomiska utveckling för 2016 i sin årsredovsining. På en skala från 1 till 5 blir det betyg 3 och motiveringen; "resultatutvecklingen svarar inte upp mot den planerade uppbyggnaden av det egna kapitalet enligt budget". – Vi kan dessutom se att periodens resultat i den löpande verksamheten minskade från 3,3 miljoner 2015 till 0,8 miljoner 2016. Det är kraftigt sämre än budgeterat resultat för året på 2,7 miljoner.

Det blir bara ett halvt okej, när kommunalförbundet Itsam själv betygsätter sin ekonomiska utveckling.

Det blir bara ett halvt okej, när kommunalförbundet Itsam själv betygsätter sin ekonomiska utveckling.

Foto:

Kinda2017-04-07 07:00

När Itsam redovisar sitt årsresultat så är det många som berörs; självklart massor av användare, men även sex medlemskommuner och därmed ett mycket stort antal invånare och skattebetalare. De ingående kommunerna i förbundet är Boxholm, Kinda, Vimmerby, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög.

Det egna kapitalet uppgår efter årets slut till 8,4 miljoner kronor vilket ger en soliditet på 17 procent. Under året har en kredit om 9 miljoner kronor upptagits hos Kommuninvest. Pengarna ska säkerställa behovet för investeringar i nätutbyggnad, servrar och lagringkapacitet, samt kostnader för journalsystemet Procapita.

Storleken på anläggningstillgångarna har under året ökat med 1,8 miljoner kronor. Den ökningstakten beräknas i stort sett fortsätta eftersom flera kommungemensamma system som Itsam tar investeringskostnaderna till, tas i drift.

Stamnätsutbyggnad pågår för fullt i alla medlemskommuner och samtidigt anslutes efterhand flera användare.

I Åtvidaberg beskriver Itsam själva gensvaret från fastighetsägarna som "fantastiskt", projektet närmar sig 100 procent anslutning i tätorten. Projekt Grebo fortskrider och kommer att möjliggöra anslutning av 160 nya kunder under innevarande år. Projekt redundans har genomförts för sträckan Åtvidaberg Gistad Linköping Rimforsa Kisa, vilket motsvarar cirka 200 kilometer.

I Ödeshög har projekt Siggerydsvägen slutförts under hösten med 23 anslutna fastigheter.

I Kinda har mycket kraft lagts på anslutningar i tätorten. Projektet omfattar alla villahushåll och hyresfastigheter, utom Kindahus, samt företag inom tätorten. Teoretiskt 900 till 1000 anslutningar. Vid slutet av året hade 653 villahushåll anmält sig för anslutning.

Fiberutbyggnad har inletts i området Mjällerum. Alla som beställt inom anmälningstiden komemr att anslutas under innevarande år. Projekt Krågedal fortskrider. Där har svetsning av stamfiber genomförts och tjänsterna har eller kommer aktiveras inom kort.

I Ydre är projekt Hestra och Torpön slutrapporterats. Det resulterade i 145 anslutningar. Projekt Österbymo har inletts. Information har skett och arbetet är påbörjat.

I Vimmerby kommun har under 2016 totalt 155 fastigheter anslutits, till totalt 801 kunder. I februari beslutade kommunen att stoppa projektet. Pågående utbyggnad i Södra Vi, Storebro och Rumskulla har slutförts.

Projekt Södra Industriområdet har förberett fiberutbyggnad, men den kommer endast att ske under förutsättning att man når 80 procent anslutningsgrad. Projektering och direktiv är klara och så snart beslut är fattade kan projektet starta.

Antalet nya anslutningar har kraftigt minskat vid en jämförelse mellan 2015 och 2016. Under 2014 var det 400 nya anslutningar, under 2015 1 907 anslutningar och under 2016 688 anslutningar.

Itsam har investerat i utrustning så att fiber kan blåsas i slang i egen regi. Under 2016 resulterade detta att fiber blåstes på en sammanlagd sträcka av 25 kilometer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om