– Jag kan respektera att man har olika åsikter, det kommer vi alltid att ha. Men folk måste också lära sig att acceptera det som försiggår på landsbygden.
Så säger Ulrik Saanum, mångårig jägare från Kinda. Han står för sin åsikt, men han vill inte vara med på bild. Lodjursjakten är ett känsligt ämne. Han vet hur det gått för hans vänner som uttalat sig i frågan i media.
– De har sagt att de ska göra likadant med dem som de gjort med lodjuren och sådär.
Även om han jagat länge är det hans första lodjursjakt i år. Lördagen den 4 mars sköt hans jaktlag en hane.
– Lodjur är ju ett otroligt vacker djur. Så jag tycker det är fantastiskt trevligt att vi har lodjur i markerna, och vi ska inte på nåt vis utrota dem.
Den största missuppfattningen bland allmänheten är, enligt Saanum, att lodjursjägarna är ute efter troféer. För honom är det som vilken jakt som helst.
– Vi har olika sorters viltslag i vår natur. Vi jagar älg, hjort, rådjur, vildsvin, hare, räv, vi jagar allt möjligt. Därför att vi får göra det, lagen säger att vi kan göra det. Lagen säger också hur vi får göra, och hur vi inte får göra. Och det är precis likadant med lodjur. Lodjur jagar vi för att vi kan och vi får. Jag finner egentligen ingen skillnad i det här, var sak har sin tjusning.
Vad är tjusningen med att jaga lodjur?
– Det är väl för att det är lite ovanlig sorts jakt och ovanligt djurslag.
Vad gör man efter att ha skjutit ett lodjur?
– Då ringer man till länsstyrelsen, så kommer det ut personal därifrån. De frågar vad som har hänt, hur man har skjutit, var man har skjutit, och hur det gick till, allt sånt. Sen väger de och mäter, de tar hudprov. Sen chippar de djuret och tar med sig hela djuret därifrån och skickar det till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).
Efter att SVA har tagit sina prover så får jägaren tillbaka skinnet om så önskas.
Hur stor lodjursstammen är har Saanum egentligen inga synpunkter på. Han litar på länsstyrelsens bedömning, och skulle inte invända om de beslutade att inga djur fick skjutas.
Är det inte onödigt att skjuta dem då?
– Näe, vi jagar dem för att vi får jaga dem.
Tycker du inte att det är tråkigt att ni minskar allmänhetens chanser att få se lodjur i och med att ni jagar dem?
– Nej det minskar vi inte, för jag tror inte att folk ger sig ut mer. Vill man gärna se dem så ska man gå ut i naturen på såna ställen där man vet att de finns. Använda kamera eller ansluta till någon som har kamera.
Ulrik Saanum menar dessutom att stammen kommer att ha ökat till nästa år. Inventeringen som gjordes i fjol visade att det då fanns runt 1 450 lodjur i Sverige. Sammanlagt får 201 lodjur skjutas i Sverige i år. I Östergötland handlar det om max 28 djur. I länets södra del är jakten avlyst eftersom man uppfyllt kvoten på fem skjutna reproduktiva hondjur.
– Vi sköt ju inte alla våra djur, utan när den femte honan är skjuten så är det stopp. Så i princip kan det vara färre än 28 djur som skjuts.
Länsstyrelsen har framhävt risken för angrepp på tamdjur som ett argument för jakten. Men det argumentet ger inte Ulrik Saanum så mycket för.
– Jag har en god vän som faktiskt har blivit av med tre får på grund av lo. Och det är tragiskt, men det är ju inte något vanligt. Där kan vi jämföra med vargen, det är betydligt mycket värre, säger Saanum.
– Lodjuren kan vi leva med. Och vi har så mycket vilt i markerna.