Jätteprojekt vid Kisamasten

Den 333 meter höga Kisamasten hålls uppe av 15 staglinor. Nu ska samtliga linor bytas ut. Det är företaget Scanmast från Dalarna som utför det omfattande jobbet. - Vi började i april och beräknas vara klara i slutet av september, säger Mikael Frost.

Den här dagen fick Emil Graf och Per-Axel Rosenqvist smörja in linan. "Det är ärligt talat inte speciellt roligt, men vi brukar turas om."

Den här dagen fick Emil Graf och Per-Axel Rosenqvist smörja in linan. "Det är ärligt talat inte speciellt roligt, men vi brukar turas om."

Foto:

Kinda2014-06-28 04:05


Kisamasten började byggas 1965 och året efter stod den totalt 333 meter höga masten färdig för att sända ut tv- och radiosignaler. Nu för tiden är det även flera mobiloperatörer som använder sig av Kisamasten.
Det är 15 så kallade staglinor som håller uppe masten. Det sitter tre linor på fem olika höjdnivåer.

Nya vägar
Nu har det blivit dags att byta ut staglinorna som har hängt med sedan mitten av 1960-talet.
- Linorna har en livslängd på cirka 50 år, berättar mastteknikern Mikael Frost.
Det är han, Bill Nygårds, Per-Axel Rosenqvist, Hans-Erik Andersson och Emil Graf från företaget Scanmast som utför bytet vid Kisamasten.
- Vi påbörjade vårt arbete i april. Till en början var det mycket förberedelser. Bland annat fick vi göra nya vägar för att möjliggöra ett byte av linorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om