Han talar om en situation på energi- och klimatrådgivningsavdelningen, under Miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen, som varit lite upp och lite ner på senare tid. Men nu vänt uppåt ordentligt.
– Bakgrunden är den att statliga Energimyndigheten efter sin bidragsmodell beviljat Kinda och Åtvidaberg 280 000 kronor per kommun och år i bidrag och det har räckt till en halvtidstjänst för båda kommunerna.
Men med en ny beräkningsmodell kom plötsligt det negativa beskedet att bidragen skulle räknas om till 89 000 kronor för Kinda per år och 112 000 kronor för Åtvidaberg. Då var det rullgardin ner på energikontoret och lite bistrare fikapauser.
En egen coach
– Men så vände det igen när det nu visar sig att vi som en av få kommuner och få projekt i Sverige beviljats ett EU-finansierat stöd som heter CEK, Coacher för energi och klimat, berättar Joakim Svensson.
Det rör sig om endast ett 50-tal projekt runt om i landet som beviljats bidrag om en miljon kronor eller cirka 340 000 kronor per år. Det ska motsvara cirka en halvtidstjänst totalt för Kinda och Åtvidaberg.
– Det rör sig om ett uppdrag att söka upp ett 20-tal företag per år med en energiförbrukning mindre än 300 MWh, alltså 300 000 kWh per år, förklarar han. Mindre företag och lantbruk kan därmed se mig som en ”gratis” energicoach.
Arbetspendling
Joakim Svenssons verksamhet i Kinda och Åtvidaberg säkras därmed för lång tid framåt. Dels tack vare ”grundbidraget” som han kallar det, på 89 000 kronor per år respektive 112 000 kronor i Åtvidaberg, dels tack vare detta nya stödet inom CEK.
– Utöver detta har vi även beviljats ytterligare ett bidrag och det är nästan ännu trevligare, säger han och ler. Det är ett projekt där vi, Kinda och Åtvidaberg, går ihop med Vadstena-Ödeshög.
Projektet har Kinda-Åtvidaberg, samt Vadstena-Ödeshög, valt att kalla ”Hållbar arbetspendling”. Tanken är att vanliga invånare ska få upp ögonen för energi.- och klimatbesparing när det gäller arbetspendling, och/eller hämtning och lämning av barn i skolan.
– Vi köper en så kallad el-lastcykel, som är trehjulig och kan köra antingen 100 kilo last, eller fyra barn, samt en vanlig elcykel. Dessutom ska vi försöka samarbete med en lokal bilfirma som ställer upp med el elbil.
Sedan kommer familjer i de fyra kommunerna att få vara testpiloter under en månad var. Kring arrangemanget anordnas informationsträffar, redovisningar i media, och liknande.
Spara pengar
Joakim Svensson är glad dessa dagar just innan julhelgen. Men gladast ska nog ändå invånarna vara, liksom de mindre företagen.
Tidigare har de fått höra av sig till Joakim Svensson, med råd om besparingsåtgärder, och klimatinsatser, men nu kommer han att komplettera detta med uppsökande verksamhet.
Sammanfattningsvis kan sägas att när Joakim Svensson kliver över tröskeln vid entréporten till de små eller medelstora företagen, så innebär det att miljön mår bättre. Och att företaget med ens sparar pengar. De kanske är för små för att ha haft råd med en regelrätt konsult tidigare.
– Även företag som tror sig ha bra koll på läget, har alltid nytta av att få lite hjälp. Bara det faktum att företag då och då får ny personal, som att de kanske glömmer släcka lyset, tryckluften eller maskiner och liknande. En 20-procentig minskning bara som resultat av ett ändrat beteende, är inte ovanligt alls, förklarar Joakim Svensson.
Men visst förekommer det att du möter en besserwisser ibland, som tror sig veta bättre?
– Nja, nej inte vad jag kommer ihåg. De brukar mjukna efter en stund när de märker att alla har något att lära och när de börjar spara utgifter.