Jonas Högsberg – en vinnare i Boston Marathon: "En utmaning mot mig själv och cancern"

-Jag gör det inte för att bevisa något alls, för någon annan. Jag gör det som en utmaning mot mig själv och kanske undermedvetet gentemot min cancersjukdom. -Det vore kanske enklare att bara sätta sig ner och ge upp. Men sådan är jag inte. Jag är envis och jag vill verkligen kämpa.

Visa var du bor. Ja, Jonas Högsberg pekar på Rimforsa, på den stora världskartan, men han har varit runt hela världen och sprungit maratonlopp - trots sin cancersjukdom.

Visa var du bor. Ja, Jonas Högsberg pekar på Rimforsa, på den stora världskartan, men han har varit runt hela världen och sprungit maratonlopp - trots sin cancersjukdom.

Foto:

Kinda2017-04-19 12:45

Vi når Jonas Högsberg från Rimforsa i Boston i USA. Han har stillsamt firat med sitt resesällskap över en god middag, att han tagit sig i mål i maratonloppet Boston Maraton.

I och med den bedriften har Jonas Högsberg, 48 år, även klarat 6 Stars Finisher. Det är en av de mer prestigefulla utmärkelser man kan få som långdistanslöpare.

Jonas Högsberg har nu certifikatet i sin hand; att han sprungit och klarat maratonloppen i New York, London, Chicago, Berlin, Tokyo och nu då Boston.

-Jag kan ju säga att jag tidigare har klarat Cykelvasan i Sverige två gånger och så de andra fem maratonloppen, men jag har aldrig varit så trött som här. Den sista milen var hemsk och jag sprang där och tänkte att jag skulle ge vad som helst för att bara lägga mig ner i en soffa och få vila.

-Men sedan övervann tanken, att spring nu bara en timme till, så blir den mentala tillfredsställelsen helt enorm.

Löpträning

Och så blev det. Jonas Högsberg klarade sin högst personliga utmaning. Och han har flera anledningar till att vara stolt. Han har också klarat enormt tuffa behandlingar för sina hjärntumörer det har varit diverse behandlingar allt sedan 2008 och det har stunbdtals varit enormt påfrestande såväl fysiskt som psykiskt.

-Men jag upptäckte ganska tidigt, trots att jag inte motionerat särskilt mycket innan jag blev sjuk, att jag fick mycket hjälp av att röra mig. Så det började med sakta promenader. Sedan snabbare promenader, sedan stavgång, lite lätt löpning och sedan långdistanslöpning.

Han berättar att han numer brukar löpträna cirka 3,5 till 4 mil i veckan och att det betyder enormt mycket i rehabliteringsarbetet.

Men han har tyvärr inte blivit av med all sin sjukdom och en ny större operation väntar i början av juni.

-Men så är det bara. Det är bara att kämpa vidare. Och allra först väntar ännu en tuff utmaning, nämligen Köpenhamn Maraton den 22 maj.

-Jag kan ju säga så här, berättar Jonas Högsberg på telefon från USA, att direkt efter målgång hade jag i princip valt att inte ställa upp i Köpenhamn. Men som alltid tar det en timme och sedan har jag ändrat mig.

-Nu tycker jag det ska bli roligt att springa även i Köpenhamn. Jag vet att det är jobbigt, men jag vet också att det ger en fantastisk payback efteråt, en enorm mental belöning.

Han hoppas även att det inte ska vara lika varmt i Köpenhamn, som i Boston under loppet. Det är just värmen som är det jobbigaste, säger han.

-Det var 22-23 grader och stekande sol när vi sprang. Det är inget vidare.

Närmast väntar en dags och ytterligare en natts vila i Boston, innan han och resesällskapet sätter sig på planet hem till Sverige och Rimforsa igen.

-Ska bli roligt att komma hem och nu gör jag det som 6 Stars Finisher.

Här är beviset för att Jonas Högsberg är en 6 Stars Finisher, en av de finaste utmärkelser som finns för en långdistanslöpare.
Här är beviset för att Jonas Högsberg är en 6 Stars Finisher, en av de finaste utmärkelser som finns för en långdistanslöpare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om