Joyvoices kör i Kinda har 70 deltagare: "En energiboost för oss deltagarna"

Joyvoice som är först ut i Sverige med ett företagsdrivande körkoncept, startade sin verksamhet i mars 2016 och har redan 13 000 deltagare i 130 orter från Trelleborg till Luleå. Det hela bygger på glädjen att sjunga.

Hanna Rydman, ägare och grundare av Joyvoice. Här tillsammans med systern Zara Rydman som leder Kindakörens 70 deltagare. Foto : Morgan Karlsson

Hanna Rydman, ägare och grundare av Joyvoice. Här tillsammans med systern Zara Rydman som leder Kindakörens 70 deltagare. Foto : Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-03-16 14:20

Hanna Rydman, grundaren av Joyvoice och hennes syster Zara Rydman är uppväxta i en musikfamilj där musik och sång alltid var en del av vardagen.

– Det hela började 2014 då jag var ledare för några körer i Linköping. Jag gjorde detta vid sidan av mitt arbete som musikkonsult på Studieförbundet, och då jag under varje körrepetition såg den energi och glädje detta spred hos deltagarna och hur de utvecklades som personer, föddes en liten tanke om att låta fler känna detta välmående, berättar Hanna. Efter mycket funderingar togs beslutet och jag sa upp min heltidstjänst för att satsa på detta fullt ut. Min man Calle Bäck skötte mycket av det administrativa arbetet och även han avlutade sin anställning ett halvår senare. Numera är det vi som driver företaget tillsammans.

– Jag började i mars 2016 med att annonsera efter villiga körledare runt om i vårt land och då prioritet ett alltid legat på rätt person och dess utstrålning har orten inte spelat någon roll. Efter en lyckad rekrytering startade vi till en början i 30 orter. Vi använder ett fast koncept där man med glädje sjunger pop och rock även om man är helt ovan i körsång eller innehar tidigare erfarenhet, så är alla välkomna. Vidare jobbar vi inte med noter, utan lär ut alla låtar och stämmor på gehör, säger Hanna Rydman

– Hemma kan varje deltagare logga in på medlemssidan och där finna alla texter samt de förinspelade stämmorna, och på detta sätt kunna öva hemma mellan repen om man vill. Ett koncept som tydligen uppskattas och varje deltagare av dessa 13 000 personer är viktig och lika mycket värd. Vi försöker peppa varje enskild deltagare så mycket vi kan och det är så roligt att få responsen av e-mail eller telefonsamtal där våra sångare berättar vilken glädje detta skapar i deras liv och så mycket gott det gör med deras självförtroende. Det är helt fantastiskt att se hur en människa växer och blommar ut, säger Hanna Rydman
 Man blir riktigt berörd, berättar Hanna tillsammans med systern som leder kören i Kisa varje måndagskväll.
Företaget Joyvoice har nu fem anställda på kontoret i Linköping. Hanna berättar vidare att det är härligt med den peppade personal man lyckats finna och de flesta av dem deltar även personligen i körsången på ett eller annat sätt. För någon vecka sedan arrangerade de en utbildningshelg för ytterligare 75 körledare efter en hård utgallring av sökande.

– Visst är siffrorna inom verksamheten goda, fast det har aldrig varit min drivkraft att lyckas stort som företagare, utan min drivkraft har alltid varit att sprida glädjen via körsång vilket är vetenskapligt bevisat, säger Hanna och Zara fyller i.

– Våra stunder på kontoret gillar jag och vi är alla som ett kugghjul som passar väldigt bra tillsammans och vi sporras mycket av den körglädje vi får tillbaka.
Just nu spelas en tv-serie in med Joyvoice, som kommer visas under åtta avsnitt på TV 24 Corren med premiär i oktober och vidare utnämndes Hanna Rydman nyligen till årets mest företagsamma person i Östergötland. 
Hon berättar att detta var fint då hon äntligen blev accepterad som företagare.
Några av deltagarna intervjuas under måndagskvällen och Josefin Molinder från Ydre informerar om att dessa körträffar är verkligen något som ger henne energi för resten av veckan.

– Detta är min andra termin och jag märker själv hur mitt självförtroende vuxit, berättar hon vidare. Nu vågar jag sjunga ut även inför andra. Jag tror också att detta att sjunga och dansa tillsammans med andra är en viktig del sedan långt tillbaka i tiden. Man stärker själen och bygger samtidigt en stor kamratskap som hela världen skulle må bra av. Zara för in dansen och sången i våra liv på ett glädjefullt sätt.

Staffan Waldau instämmer och berättar att detta tidigare var något utanför hans komfortzon men ser nu verkligen fram emot dessa måndagskvällar. Han skulle dock vilja se fler killar i kören. Man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet eller speciellt bra sångröst. Det viktigaste är sångglädjen.

– Tänk dig att som oerfaren körsångare få uppträda på scenen inför ett utsålt arrangemang på Konsert och Kongress i Linköping, vilket jag nu fått uppleva. Sådant skapar en underbar stämning och mersmak, avslutar Staffan.

De 70 deltagarna syns här med Hanna och Zara liggande längst fram. Foto: Morgan Karlsson
De 70 deltagarna syns här med Hanna och Zara liggande längst fram. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!