Jun Jun - ett mattegeni utöver det vanliga

Endast 14 år gammal och tentan för matte fyra är gjord med högsta betyg. Kunskapen ger skolan en utmaning för att finna en stimulerande undervisning inom mattematiken. Ingen överdrift att kalla denna kille för mattegeni. – Jag brukar även vara med på våra mattelektioner på Värgårdsskolan, fast då ägnar jag mig ofta åt egna uträkningar.

fr.v Volontären Roland Karlsson, Jun Jun Wei samt pappa Kenneth Fröjd. Foto: Morgan Karlsson

fr.v Volontären Roland Karlsson, Jun Jun Wei samt pappa Kenneth Fröjd. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-03-14 10:18

Jun Jun Wei kommer från Xián i Kina. En stad med tio miljoner invånare. Han flyttade till Rimforsa tillsammans med mamma Emma Wei 2011, då hon funnit kärleken där.

Under vårt samtal förstår man vilka olika kulturer som rår inom skolvärlden.

Jun Jun började studera i skolan redan vid tre års ålder och där i skolan hade man inte praktiska ämnen som slöjd och musik, utan det var bara teori som gällde, då de anser att kunskapen är så oerhört viktig.

Fast det är inte bara skolan som sett till att han är så duktig, intresset och sättet att ta sig an matematiken är han född med.

– När han var ett år så började han visa sina talanger. Vi läste många olika ramsor och han började även gå runt och fundera på siffror och tidigt kom även böckerna in i hans liv, berättar Emma Wei.
– Efter ett tag fick han börja på en privatskola som kunde förstå denna kunskap och ge honom den utmaning han behövde. När Jun Jun var nio år så flyttade vi till Sverige och Rimforsa.

Redan där i den svenska skolans årskurs tre förstod man hans kvalitéer och funderade hur man bäst skulle lösa detta.
Skolan gav honom allt större utmaningar och fick fram matteböcker för allt högre årskurser. Men han behövde mer stöd än vad lärarna klarade av.

Numera har han hjälp av en volontär från ”Mattecentrum”. Dessa volontärer har till uppgift att hjälpa till några timmar i veckan på många olika skolor, oftast gymnasieskolor, med läxhjälp eller andra matematiska bekymmer som eleverna kan ha.

Roland Karlsson heter denna volontär som vi träffar i Rimforsa skola under lektionen han har med Jun Jun. De träffas på onsdagar under två timmar och har mattelektion på en mycket hög nivå.
Roland Karlsson har en yrkeskarriär bakom sig som civilingenjör och systemansvarig för de avancerade flygsimulatorerna på SAAB.

– Där bestod mina dagar av teknisk programmering samt data beräkningar till flygplanen, berättar han och fortsätter.
– Jag har nog alltid varit matteintresserad och odlat det under hela mitt yrkesliv. Detta är min chans att ge tillbaka till nästa generation.

Roland Karlsson förklarar att det gäller att få eleverna att förstå det speciella mattespråket.
– Vi har hitintills läst färdigt alla fem böcker som finns för de gymnasieelever som exempelvis läser naturvetenskap och tentamen för matte fyra är avklarad med högsta betyg. Tentan för matte fem väntar i april.
– Vår plan är att fortsätta med grundkursen för universitetets ingenjörselever. Vi försöker tillsammans att göra matematiken och dess frågor mer intressant och ta in mer verkliga saker att beräkna. Fast vad som händer och vad vi kan göra sker i nära kontakt med kommunen.

– Mina tankar för framtiden är att ägna mig åt astronomi, säger Jun Jun. Jag gillar fysik, kemi samt mattematik, och brukar ofta gå och fundera ut olika saker. Jag brukar även vara med på våra mattelektioner på Värgårdsskolan, fast då ägnar jag mig ofta åt egna uträkningar.
– Min gymnasieinriktning lutar mot naturvetenskap och flera gymnasieskolor i Linköping har ett nära samarbete med universitetet, som för min del skapar fina möjligheter.

Jun Jun är också involverad i Linköpings schacksällskap, där han även tävlar mot de vuxna deltagarna, berättar pappan Kenneth Fröjd.
Han fortsätter förklara att Jun Jun har ett enormt minne och pluggar inte inför något prov eller dylikt.
Även inom musiken via kulturskolan märks hans kunskaper då det gäller noter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!