Karl-Oskar berättade luffarhistorier

Har ni hört talas om Gustaf Hermansson, Erik "Öland" Andersson och HönsaLotta? Det var tre välkända luffare som bland annat vandrade på vägarna i Kinda. Karl-Oskar Pettersson brukar åka runt och föreläsa om olika luffar-öden. I onsdags berättade han flera intressanta historier för Väntjänsten i Horn. Einar Samuelsson satte lite extra guldkant på tillställningen med klassiska luffarsånger.

Karl-Oskar Pettersson berättade, Einar Samuelsson spelade. Tillsammans gav det en trevlig stund för de boende på Stångågården.

Karl-Oskar Pettersson berättade, Einar Samuelsson spelade. Tillsammans gav det en trevlig stund för de boende på Stångågården.

Foto:

Kinda2015-01-23 08:41


Varannan onsdag har Väntjänsten i Horn någon form av aktivitet för de boende på Stångågården. Det kan exempelvis vara promenader, lekar och musikunderhållning. I onsdags hade Väntjänsten bjudit in Karl-Oskar Pettersson och Einar Samuelsson.

Förbud mot tiggeri
Ett 30-tal personer satte sig ner för att lyssna på olika luffaröden.
Inledningsvis berättade Karl-Oskar att luffarna ofta hade en tuff uppväxt. För de som hade svårt att skaffa sig arbete blev luffarlivet ett alternativ.
- Förr i tiden fanns det ett förbud mot tiggeri. För att komma runt det problemet hade ofta luffarna med sig något att sälja. Det kunde bland annat vara tygalster och trådarbeten. Och många luffare erbjöd arbetskraft för att få mat, logi och kanske en liten peng.
- Överlag skötte sig luffarna bra. De behövde hålla sig väl med folket i bygden, annars kunde de ju inte återkomma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om