KD:s nya motion: Låt Reko-ringen ske på kommunal mark

Kristdemokraternas Lena Käcker Johansson har lämnat in en motion om att Reko-ringarna i Kisa och Rimforsa ska få lämna ut sina varor på offentlig plats en timme i veckan. Något som de inte får nu.

Reko-ringen står för rejäl konsumtion och finns idag i både Kisa och Rimforsa.

Reko-ringen står för rejäl konsumtion och finns idag i både Kisa och Rimforsa.

Foto: Lotta Frithiof

Kinda2022-07-06 19:00

Reko står för rejäl konsumtion och är en direkthandel mellan konsumenter och producenter utan mellanhänder. Ofta i småskaliga modeller med fokus på närodlad mat. Personer säljer det de odlar och producerar i en Facebook-grupp där medlemmarna lägger beställning på vad de vill köpa. Sedan hämtar konsumenterna upp sina varor en kväll i veckan på en bestämd plats.

– Vi tycker att Reko-ringar är väldigt bra och vi vill uppmuntra människor att handla lokalt, säger Lena Käcker Johansson (KD).

I dagsläget måste producenterna stå på privat mark när de delar ut sina varor då utlämningen räknas som försäljning. Det vill Kristdemokraterna i Kinda ändra på. De menar att Reko-ringarna borde få dela ut sina varor på offentlig plats utan att ansöka om polistillstånd som annars behövs vid försäljning.

– De säljer ju inget på plats utan allt är klart sen innan.

Reko-ringen i Kisa har utlämning vid Grahns bilar och i Rimforsa delar Reko-ringen ut sina varor bakom återvinningen.

– Vi tycker att det ska lyftas fram så folk kan få upp ögonen.

Kristdemokraternas förslag är att utnyttja ortens torg.

– Torget i Rimforsa används inte alls. Det är nästan bara parkering. Vi tycker att Reko-ringen kan få lämna av sina varor där utan kostnad. De som är med i Reko-ringen är inga storskaliga producenter. Det här kan vara en bra uppmuntran.

Är det inte orättvist att Reko-ringen får stå gratis när torgförsäljarna måste betala?

– De på torget säljer i en större volym. I Reko-ringen får alla vara med. De ska inte ha ett stånd där utan bara lämna ut varorna som redan är förbeställda. De som jämför det med försäljningen som brukar vara på Kisas torg har inte förstått vad Reko-ringen är. Alla får vara med och köpa och sälja.

I kommunstyrelsen valde man att bifalla motionen. Nu ska den vidare till kommunfullmäktige.

– Jag hoppas på fortsatt bifall. Det finns ingen anledning att vara avigt inställd.

Christer Segerstéen (M) som röstade mot motionen menar att man ska gå efter det befintliga regelverk som finns. 

– Det finns en avgift om man utnyttjar kommunal mark och det kan man inte ge ut helt gratis. Det är en affärsuppgörelse som görs på platsen.

Per Johansson är med Reko-ringen i Rimforsa där han säljer mat.

– Jag skulle tycka att det vore väldigt bra. Det skulle göra att vi syns mer och blir mer centralt. 

Lena Käcker Johansson (KD) tycker att det är synd att Reko-ringens utlämning inte kan vara på kommunal mark. "Torget i Rimforsa används ju inte alls".
Lena Käcker Johansson (KD) tycker att det är synd att Reko-ringens utlämning inte kan vara på kommunal mark. "Torget i Rimforsa används ju inte alls".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!