Kimililiutredning är nu klar

Obefintlig resepolicy och bristande kommunikation ? "Alla människor kan göra fel"

Kinda2015-12-12 08:51

En tydligare resepolicy, ett större ansvar för biljettbokning och en bättre kommunikation. Det är åtgärder som kunde ha förhindrat den Kimililihändelse som i efterhand fått kraftiga reaktioner, det visar en färsk utredning.

"Viktigt är också att alla människor under vissa omständigheter kan göra fel", skriver utredaren Inger Winkelmann Mildaeus.

Det var i samband med projektet "Unga Framåt", inom det kommunala partnerskapet mellan Kinda och Kimilili, som en malariasjuk 17-åring sattes ensam på ett flyg mellan Afrika och Europa. Handlingen ledde till kraftiga reaktioner bland de inblandade och i efterhand har händelsen analyserats av en extern utredare. Inger Winkelmann Mildaeus, från IWM Socialkonsult, har intervjuat samtliga elva personer som deltagit på resan.

Först att resa till Kimilili och starta upp projektet var ungdomsgruppen med ungdomsledaren Per Lundström. 20 dagar senare anlände styrgruppen bestående av Lena Käcker Johansson, (KD), Ture Göransson, Margrit Hensler och Christoffer Saanum tillsammans med två Kindaungdomar och projektledaren Erik Björklund.

En av ungdomarna, en 17-årig kille, blev efter endast några dagar malariasjuk. När styrgruppen, efter en vecka, skulle påbörja resan hem till Sverige hakade han på.

Väl på flygplatsen i Nairobi upptäckte man att styrgruppen hade en gruppbiljett till Frankrike samtidigt som 17-åringen hade en stol på ett flyg direkt till Amsterdam, då inträffade den händelse som nu har utretts.

- Ungdomsgruppen och Per Lundström har reagerat starkt på det beslut som fattades kring 17-åringens hemresa. Styrgruppen däremot anser att de har fattat rätt beslut efter förutsättningarna som fanns, de anser även att händelsen har uppförstorats, skriver Winkelmann Mildaeus.

Läs mer i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om