Kinda ansluter sig - för 180 000 kronor om året

"Det är en kompetenshöjning och ett helt annat stöd". Så beskriver Kindas räddningschef Thomas Blixt kommunens anslutning till RTÖG:s larmcentral.

I måndags anslöt sig Kindas räddningstjänst till RTÖG:s larmcentral. "En kompetenshöjning", säger räddningschefen Thomas Blixt.

I måndags anslöt sig Kindas räddningstjänst till RTÖG:s larmcentral. "En kompetenshöjning", säger räddningschefen Thomas Blixt.

Foto: Lars-Göran Bexell/Max Elofsson/bildmontage

Kinda2020-05-09 07:00

Beslutet togs redan i september förra året - i måndags fullföljdes det i praktiken. Drygt en månad efter Boxholm och Mjölby blir alltså Kinda en av de kommuner vars larm hanteras av Räddningstjänsten Östra Götaland. Avtalet som nu har trätt i kraft kostar cirka 180 000 kronor om året.

undefined
"Kommer få ett stöd som vi inte har fått tidigare", säger Thomas Blixt om den tjänst som kommunen numera betalar 180 tusen kronor om året för.

– En singelolycka med en bil i diket är ett exempel på en händelse som vi i Kindas räddningstjänst klarar av själva. Skulle vi däremot få ett larm om en skogsbrand, ha svårt att hitta den och sedan upptäcka att den brett ut sig på en 150 gånger 100 meter stor yta, då kommer vi att få ett stöd som vi inte har fått tidigare, förklarar Blixt och fortsätter:

– Det här innebär också att vi ökar spetskompetensen och får stöd av operatörer som är räddningstjänstutbildade. Det inre befälet på RTÖG kan till exempel kalla in fler tankbilar till Kinda från andra delar av länet.

undefined
En annan förändring på räddningstjänsten i Kinda är att den ställföreträdande räddningschefen Morgan Wass, efter 20 år, har gått vidare i karriären.

En annan förändring som har skett på kommunens räddningstjänst är att den ställföreträdande räddningschefen Morgan Wass, efter över 20 år i Kinda, går vidare i karriären. Nästa anhalt är just som inre befäl på RTÖG:s larmcentral.

– Det har alltid varit ett jobb som jag strävat efter och nu dök chansen upp. Det har inget med kommunens anslutning att göra utan jag ville göra något annat, få ett miljöombyte, men jag kommer fortsätta som deltidsbrandman och ha mina jourveckor hemma i Kinda, förklarar han.

Kinda har sökt en ersättare till Wass och kommer inom kort inleda anställningsintervjuer.

Karta: Kinda Räddningstjänst
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!