Kinda förlorar miljoner när befolkningen minskar

Kinda har tappat 182 invånare sen millennieskiftet. Det innebär en ekonomisk förlust på 77 miljoner hävdar Vision Rimforsa. Det är nog att ta i tycker andra. Men många miljoner är det utan tvekan. Och det påverkar allt från butiker till kommunal service.

Kinda2009-03-14 05:05

Kinda fortsätter att tappa befolkning. Historiskt har folkmängden i stort sett halverats sen 1880 (18 441 då 9 885 nu). Bara sen det senaste millennieskiftet har kommunen tappat 182 invånare.
Det har fått entusiasterna i den lokala tankesmedjan Vision Rimforsa att reagera. På sin hemsida har man lagt ut ett räkneexempel som visar att Kinda kommun tappat 77 miljoner kronor på bara åtta år.

Matkassar
I korthet handlar räkneexemplet om att Kinda tappat 5 000 kronor i månaden per person i matkasse och 5 000 kronor i månaden i övrig lokal konsumtion. Bara det blir totalt drygt 17 miljoner.
Till det kommer minskade inkomster för kommunen på 41 000 kronor per person och år; totalt cirka 60 miljoner.

"Lite väl mycket"
Tauno Fagerlund, ekonomichef på Kinda kommun, är tveksam till en konsumtion på 10 000 kronor i månaden per person.
- Det låter lite väl mycket...
Däremot stämmer det att kommunen tappar omkring 41 000 kronor per person enligt Fagerlund. Det handlar då om minskade inkomster i skatter och statsbidrag.
Men samtidigt kostar ju de flesta invånare pengar. Barn går i skolan, äldre behöver hemtjänst och så vidare. Så den reella förlusten för kommunen blir mindre.
Exakt hur mycket kommunen förlorar är nästan omöjligt att räkna ut enligt Fagerlund. Det finns alldeles för många faktorer att ta hänsyn till. Men stora förluster är det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om