Det är planeringssekreterare Rune Jonsson som sammanställt statistik sen 1880. Den visar befolkningen i det som i dag är Kinda kommun (det vill säga gamla Kinda härad utom Vårdnäs socken).
Och faktum är att den befolkning som 1880 trängdes i bondstugor, backstugor och torpställen var nästan dubbelt så stor som i dag. Trots att det saknades större industrier, pendlingsmöjligheter och den offentliga sektorn var minimal.
Tätt i Tidersrum
Ta lilla Tidersrum som hade över 1 500 invånare 1880. Här växte två industrisamhällen, Ydrefors och Verveln, senare fram och invånarantalet sjönk inte under 1 000-strecket förrän på 40-talet. I dag bor där cirka 200.
Kisa är den socken som är sig mest lik genom åren. Här har den minskande landsbygdsbefolkningen kompenserats av expansionen i Kisa tätort. Kulmen nåddes på 70-80-talen med över 5 000 invånare i socknen.
Enligt de optimistiska planerna skulle Kisa växa till en medelstor stad.
Det är mot den bakgrunden man ska se satsningen på lasarettet (nuvarande vårdcentralen).
Eller att man byggde ett reningsverk som skulle klara en befolkning på 8 500 invånare. I själva verket bor det i dag under 3 700 invånare i Kisa tätort.
Kinda har halverats
Sen 1880 år har befolkningen i Kinda nästan halverats. Trots industrialisering, pendling, offentlig sektor och villaområden. Den enda socken som ökat är Tjärstad.
1880 hade Kinda nästan dubbelt så stor befolkning som i dag. Ändå bodde den stora majoriteten på landsbygden och livnärde sig på vad jorden gav.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!