Utbyggnaden av bredbandsnätet fortsätter. Inom det så kallade VÖKBY-projektet har det grävts rejält de senaste åren. Bara i Kinda finns i dag fiberkabel nedgrävd mellan Rimforsa och Kisa och vidare till Horn och Hycklinge. En kabel går via Tidersrum mot Ydre och en via Pinnarp mot Malexander och Boxholm. Ytterligare en ska gå mot Åtvidaberg.
Men hur mycket man än gräver kommer man inte att kunna täcka in alla områden. Och det är där som tankarna på bredband via radio kommer in.
Antenn på mast
Alberto Necovski är kommunens IT-chef och ansvarig för VÖKBY-projektet. Han berättar att tanken är att ansluta den befintliga fiberkabeln till ett antal master; det finns många att välja på efter mobiltelefon- utbyggnaden.
På varje mast monteras en box som omformar informationen till radiosignaler. Signalerna skickas så vidare med en antenn. Antingen en "rundstrålande antenn" som räcker en radie på sex kilometer. Eller, om det rör sig om längre sträckor, en "riktad antenn" som räcker hela fyra mil vid klar sikt.
Studie i Ydre
Necovski berättar att man redan gjort en teoretisk förstudie i Ydre kommun. Där utgick man från att alla invånare skulle kunna få en uppkoppling på minst 6 mega bit per sekund (Mbps). Det behövdes då antenner på cirka sju master. Den beräknade kostnaden för kommunen skulle landa på 2-2,5 miljoner kronor.
Även i Kinda
Även Kinda kommun kommer nu att göra en förstudie. Det beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott i onsdags. Kinda är ytmässigt en aning större än Ydre (1 133 jämfört med 678 kvadratkilometer), vilket skulle antyda att det i Kinda kan röra sig om ett tiotal master och kanske omkring tre miljoner i kostnader.
Alberto Necovski hoppas att förstudien ska kunna bli färdig under våren. Om kommunen sen går vidare blir det troligen gemensam upphandling med flera kommuner. Förutom Ydre har Ödeshög beslutat om en förstudie och i Boxholm kommer snart frågan upp. Någon gång under nästa år skulle kanske de första radiolänkarna kunna börja testköras om allt går vägen.
Antenn och box
För kundens del handlar det om att köpa en box, som omvandlar radiosignalerna, och en antenn. I bästa fall räcker det med en liten antenn som man enkelt fäster med en sugkopp på sitt fönster.
Är det svårare mottagningsförhållanden krävs kanske en satellitantenn, med en liten parabol stor som en tårttallrik.
Kostnad för kunden
Vad det skulle kosta för den enskilde kunden har inte diskuterats. Men en anslutning i dag till fibernätet kostar 3 000 kronor plus grävning. Det troliga är väl att politikerna inte vill ha en alltför stor skillnad i pris för den som ansluter sig via radio.
Enligt Necovski är marknadspriset för en liten antenn plus box i dag knappt 3 000 kronor och för en satellitantenn plus box uppåt 5 000 kronor.
Nackdelar med radio
Men finns det inga nackdelar med att sända via radio? Jo, visst, konstaterar Necovski. Kapaciteten är betydligt lägre än via fiberkabel. Det går till exempel inte att skicka tv-signaler. Det andra är vädret.
- Vid kraftigt snöfall kan man få sämre kapacitet, det kan bli segare, påpekar han.
Avlyssning
Ytterligare en nackdel är risken för avlyssning. Radiovågor genom luften är i princip möjliga att avlyssna för utomstående, även om man byggt in skyddssystem.
- De produkter vi tittat på har ett skydd som ska vara säkert, säger Necovski. Men man ska aldrig säga att det är idiotsäkert.
Hyra mastplats
En förutsättning för projektet är förstås att man får hyra in sig på de master som finns. Samtidigt krävs tillstånd av markägare runt respektive mast för att gräva ner kabeln.
Där det är långt till närmsta kabel kan det dessutom bli aktuellt att sätta upp länkar mellan två master.
Men om det nu är så enkelt med bredband via radio, varför gräver man då ner tiotals mil med dyr kabel?
- För att vi inte kan leverera alla tjänster via radionät, säger Necovski.
Fibern blir kvar
Han nämner kommunens eget datasystem som exempel. I framtiden kommer allt fler funktioner att lösas direkt via nätet över hela Kinda och de datasystem som används blir allt mer komplexa.
Bara kommunens eget system kräver betydligt mer kapacitet än det går att få via radio. Detsamma gäller kommunikationen mellan kommunerna. Så trots allt: fibernätet är och förblir grunden i bredbandsnätet. Det tror i varje fall Alberto Necovski.
Kinda kan få bredband via radio
Om ett par år kan det räcka att köpa en antenn och en box för att få bredband var man än bor i Kinda.I varje fall ska saken utredas.Tanken är att skicka bredband via radio från antenner på befintliga master.
Alberto Necovski är Kinda kommuns IT-chef.
Foto:
Fakta
För att prata med varandra i telefon räcker det med "smalband", det vill säga överföring av några tusen tecken per sekund. Men en dator kommunicerar med oändligt mycket högre hastighet och det är då vi kommmer in på uttrycket "bredband".
Hastigheten för elektronisk kommunikation mäts i bit per sekund (bps). 1 kilo bit per sekund (Kbps) är alltså tusen tecken per sekund. 1 mega bit per sekund (Mbps) innebär 1 miljon tecken per sekund.
Svenska Kommunförbundets hemsida anger tre kriterier för bredband:
* Fast anslutning, det vill säga man är ständigt uppkopplad.
* Fast kostnad, det vill säga inga taxametertick av något slag.
* Hastighet över en viss gräns. I Sverige anges den i praktiken ofta till 512 kilo bit per sekund (Kbps) vilket är den lägsta hastigheten för ADSL. När man pratar om "äkta bredband" menar man vanligen 10 mega bit per sekund (Mbps) eller mer.
Bredband kan i dag överföras via fibernät med nästan obegränsad överföringshastighet. Det är också vanligt med ADSL-uppkoppling via telenätet, vilket dock ger en betydligt lägre hastighet. Bredband kan även gå via kabel-tv-nät och elnät, även om det sistnämnda inte har blivit så stort som många trodde för några år sen.
Bredband via radionät är ytterligare ett alternativ men inte heller där får man samma kapacitet som via fiberkabel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!