Kinda kommun driver sitt eget gruppboende

Det nya LSS-boendet som planeras vid före detta Kisa handelsträdgård vid Östgötagatan ska drivas av Kinda kommun. Det beslutade kommunstyrelsen vid sitt senaste sammanträde. -På senare tid har det dykt upp ett ramavtal som SKL har slutit. Vi använder oss av det och om det skulle vara omöjligt, så går vi på alternativ två, det vill säga upphandling av en entreprenad.

Kinda2017-05-11 14:23

Det är kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S), som förklarar ärendets gång. Tidigare har Kinda kommun förordat ett alternativ där tjänsten skulle handlas upp på den öppna marknaden, och därefter kommunen hyra alltsammans.

-Då skulle vi inte behöva stå för investeringen själva, utan bara löpande kostnader, utvecklar Björn Hoflund (M). Men en jämförelse i årskostnader mellan de olika alternativen visar väldigt liten skillnad.

-Men den här lösningen får vi en ökad egen rådighet över aktuell tomt och kan exempelvis komplettera med tomter för bostäder. Den rymmer nämligen mer än ett LSS-boende.

Dessutom möjliggör detta att den kulturhistoriska miljön tillvaratas genom att exempelvis bygga i trä.

-Det bedöms även vara bäst ur klimatsynpunkt, säger Hans Måhagen. Sedan ska vi inte glömma det praktiska. Detta alternativ skulle kunna genomföra snabbast vilket är nog så viktigt med ett vite hängande över oss från IVO, Inspektionen för vård- och omsorg.

Att välja ramavtalet innebär således flera fördelar:

Lägre årskostnader, enklare upphandling, säkerställt lägstapris, lägre risk för rättsliga tvister och möjlighet att bygga andra boende på tomten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om