Detta eftersom framförhållning saknats och budgetarbetet dragit över och långt in på gällande verksamhetsår.
Oförändrad skatt
Lagen säger att skattesatsen ska vara fastslagen senast under november månad. Eftersom skatten bygger på budget, alltså verksamheternas omfattning och kostnader, så bör den finansiella planen slås fast senast i samma veva.
Det var tänkt att budgetramarna i Kinda för år 2017 till 2019 skulle ha diskuterats ute i förvaltningarna och i nämnderna under våren 2016. För att ge nämnderna en vettig chans att arbeta med olika nämndplaner och interna underbudgeter, hade Kindapolitikerna tänkt sig ett beslut om budgetramar och skattesats vid junisammanträdet.
Till Kinda kommuns försvar kan sägas att en viss del av förseningen kan skyllas på en väntad pengatilldelning av regeringen i form av ”Välfärdens finansiering”. Det visar sig nu att dessa pengar kommer som kommunerna ute i landet hoppas på och att summan blir ungefär som planerat, cirka 6,9 miljoner kronor till vård, skola och omsorg.
Eftersom beslutet nu dröjer uppnås inte de fördelar som ställdes i utsikt, gällande framförhållning och möjlighet till en ny budgetmodell med ökat systemstöd.
Förslaget är att skattesatsen för Kinda ska vara oförändrad 20:95 kronor och resultatmålet ska vara 2,5 av intäkterna i form av skatter och bidrag. Till intäktssidan kan kommunen dessutom välja att ha mer eller mindre kostnadstäckning i form av avgifter.
Nämndtilldelning
Tf kommunchef Tommy Johansson inledde fullmäktiges budgetsammanträde genom att informera om vikten av att nämnderna och förvaltningarna får ökad självbestämmandeansvar. Han upplever det som om allt för många frågor till slut hamnar på kommunstyrelsens bord i Kinda - istället för att avgöras av respektive facknämnd.
De olika nämnderna, och kommunstyrelsen, föreslås få följande siffror att röra sig med; kommunstyrelsen 73,7 miljoner, överförmyndarverksamheten 1,3 miljoner, Miljö- bygg och räddningsnämnd 16,9 miljoner, kultur och fritidsnämnd 20,5 miljoner, barn- och utbildningsnämnd 217,3 miljoner, socialnämnden 186,5 miljoner, kommunrevisionen 1,1 miljoner, KF oförutsedda behov 13 miljoner, lönepott prioriterade grupper 1 miljon. Totalt 531 168 000 kronor.